EU tik pred volitvami odločneje nad kiber kriminal

Dare Hriberšek

19. maj 2019 ob 10:20:26

Proti hekerjem, pa od kjerkoli na svetu že delujejo, bo EU poslej lažje uvedla neposredne protiukrepe. Vlade držav članic so se namreč v petek sporazumele o novih mehanizmih boja proti informacijskemu kriminalu, kot sta denimo zamrznitev premoženja storilcev na ozemlju držav članic in prepoved vstopa na ozemlje unije. Poslej bo mogoče na take napade odreagirati nemudoma, brez zamudnega usklajevanja prioritet med posameznimi državami. Pobudo za poostritev sta vodili Velika Britanija in Nizozemska, donedavna pa ji je nasprotovala Italija.

Razlog za ukrep je povečanje informacijskih napadov v zadnjem času, tudi takih, ki ogrožajo kritično infrastrukturo, glede na čas sprejema pa verjetno tudi evropske volitve, ki se začenjajo v prihajajočem tednu. Med državami, na katere letijo obtožbe, da so v zadnjih letih razvile močna orožja za informacijsko vojskovanje so Rusija, Kitajska in Severna Koreja. Zlasti prvo so doslej že pogosto obtožili vmešavanja v volitve posameznih držav.

EU namerava v bližnji prihodnosti podobne ukrepe sprejeti tudi za odgovorne za napade s kemičnim orožjem in za kršitelje temeljnih človekovih pravic.