Na Floridi preprečili zastrupitev vodovoda na daljavo

Dare Hriberšek

9. feb 2021 ob 18:06:41

Nadzorni delavec vodnega zajetja v mestu Oldsmar, v ameriški zvezni državi Florida, je med svojim delom opazil, da so v njihov sistem uspeli vdreti neznanci, pri čemer so na daljavo upravljali z uporabniškim vmesnikom in na ta način želeli povečati koncentracijo natrijevega hidroksida z običajnih 100 delov na milijon delov vode, na 11.100 delov na milijon. Gre za približno stokratno in potencialno nevarno povišanje, saj gre za močno bazo, ki jo v zajetjih uporabljajo za uravnavanje PH vrednosti vode, v gospodinjstvih pa je pogosta sestavina tekočih sredstev za čiščenje odtokov.

Dežurni operater je poskus k sreči zaznal in koncentracijo povrnil na običajno vrednost. Sistem za upravljanje vodovoda na daljavo pa so za zdaj onemogočili. Za storilci, ki so ogrozili življenja okoli 15.000 uporabnikov vodovoda, pa so se zapodile tajne službe in FBI. Za zdaj še ni jasno ali je bil napad izveden iz ZDA ali pa morda iz tujine.

Podobni incidenti so se v preteklosti že dogajali. Leta 2016 je tak napad na neimenovano mesto analiziral Verizonov Risk Team, lani pa se je več podobnih poskusov odvilo v Izraelu. Jasno je, da je javna infrastruktura, povezana s transportom, proizvodnjo ter dobavo vode in elektrike, še kako izpostavljena informacijskim grožnjam, pred čemer že leta svarijo varnostni strokovnjaki. Ne le zato, ker lahko tak napad ogrozi na milijone prebivalcev, pač pa tudi zato, ker t. i. kritična infrastruktura še vedno pogosto teče na zastarelih in ranljivih informacijskih sistemih.