Evropska komisija preiskuje Valve in še pet založnikov

Dare Hriberšek

6. apr 2019 ob 21:12:47

Evropska komisija (EK) je sprožila postopke zoper Valve, lastnika platforme Steam in še zoper pet založnikov: Bandai Namco, Capcom, Focus Home, Koch Media in ZeniMax. Na podjetja je namreč padel sum, da s pomočjo geoblokad preprečujejo kupcem v EU, da bi izdelek kupili v katerikoli državi članici. S tem pa izkrivljajo konkurenco in pravila enotnega digitalnega trga, ki je eden od ključnih dejavnikov ekonomskega razvoja unije.

Omenjena podjetja so se namreč med sabo dogovorila za uporabo aktivacijskih ključev, ki so preprečevali zagon iger na ozemlju drugih držav članic, razen tiste, v kateri je bil izdelek kupljen. S takim ukrepom želijo podjetja preprečiti državljanom premožnejših držav, da bi izdelek poiskali v kaki drugi državi, z nižjo kupno močjo, in posledično nižjimi cenami.

Postopek je sicer še v svoji najzgodnejši fazi; EK je na podjetja za zdaj naslovila poseben protest, na katere imajo pravico odgovoriti ter zahtevati obravnavo, na kateri lahko predložijo svoje argumente. Če se bo izkazalo, da so dejansko prekršila pravila, pa jih čaka denarna kazen, ki lahko doseže tudi desetino njihovih globalnih prihodkov. EK je tako pred tedni z 12,5 milijona evrov kaznovala podjetje Nike, ki je med državami članicami na podoben način preprečevalo prodajo športne opreme popularnih klubov.