Ameriška vojska postaja informacijsko agresivnejša

Dare Hriberšek

17. jun 2019 ob 19:12:04

Poveljstvo za informacijsko vojskovanje ameriške vojske je v zadnjem letu postalo precej bolj agresivno do Rusije, kot kdajkoli doslej, je ta konec tedna poročal New York Times. Tako naj bi v rusko elektro omrežje uspešno namestili zlobno kodo, potem, ko jim je prehod iz defenzivnega v ofenzivno delovanje - če to zahteva odvračanje ali obramba pred informacijskimi napadi na ZDA - lani poleti odobril tamkajšnji Kongres. Za tako delovanje vojske niti ni več potrebna odobritev predsednika, pač pa zadostuje podpis obrambnega ministra.

Po navedbah tajnega vira so si ZDA za tak vdor prizadevale že vse od leta 2012, v tem trenutku pa se te aktivnosti odvijajo na taki ravni, kot si še nekaj časa nazaj ni bilo mogoče predstavljati. Po njegovih besedah gre za nekakšno nepretrgano navzočnost ZDA znotraj ruske infrastrukture.

Vse skupaj naj bi bilo mišljeno bolj kot opozorilo, kljub temu pa naj bi ameriška infiltracija omogočala tudi paralizirajoče napade, v primeru, da bi med državama prišlo do konflikta. Analitiki ocenjujejo, da je boj agresivna drža ZDA posledica skrbi pred vnovičnim vmešavanjem Rusije v predsedniške volitve leta 2020, pa tudi strah, da bi Rusija uspešno izvedla napad na njihovo kritično infrastrukturo, kot se je to zgodilo z električnim omrežjem v Ukrajini leta 2015. ZDA so sicer lani novembra med svojimi parlamentarnimi volitvami z demonstrativnim DDOS napadom začasno ugasnile delovanje Internet Research Agency, zloglasne tovarne trolov, za katero naj bi gmotno in organizacijsko stale oblasti v Kremlju.