Velika Britanija zmogla teden dni brez termoelektrarn na premog

Matej Huš

9. maj 2019 ob 09:42:02

Dve leti po prvem dnevu, ko je Velika Britanija zmogla 24 ur preživeti brez proizvodnje elektrike s termoelektrarnami na premog, je dosežek raztegnila na cel teden. Britanska National Grid je potrdila, da v zadnjih 168 urah niso proizvajali električne energije s termoelektrarnami na premog. Nazadnje se je tak dosežek zgodil leta 1882. Dodali so, da pričakujejo, da bodo v prihodnjih tednih in mesecih takšna obdobja še pogostejša in daljša. Dosedanji rekord je znašal 90 ur, in sicer med letošnjo veliko nočjo.

Zadnjo termoelektrarno na premog so odklopili 1. maja ob 13.24 po lokalnem času in odtlej je niso več potrebovali. Velika Britanija je sicer že pred štirimi leti napovedala, da bo do leta 2025 zaprla vse termoelektrarne na premog. Trenutno so termoelektrarne na premog še potrebne kot rezerva in stabilna hrbtenica ob povišani porabi in nižji proizvodnji iz obnovljivih virov. Ker pa se slednji krepijo, je premog čedalje manj pomemben. To je dobra novica, saj je premog tako okoljsko sporen kakor tudi drag.

Velika Britanija je na poti do opustitve premoga že daleč. Od leta 2013 do danes so izpuste toplogrednih plinov pri proizvodnji električne energije razpolovili, do leta 2050 pa pričakujejo, da bo vsa proizvodnja ogljično nevtralna. To pa prinaša številne izzive, pojasnjuje direktor National Grid Fintan Slye. To bo terjalo temeljno spremembo v dizajnu elektroenergetskega sistema, ki bo dobil tako velike vetrne elektrarne kakor tudi manjše domače sončne elektrarne. Na nivoju porabnikov bo to terjalo uporabo pametnih digitalnih sistemov, ki bodo sodelovali pri vzdrževanju stabilnosti omrežja.

V Veliki Britaniji je na letni ravni sicer le 10 odstotkov električne energije proizvedene v termoelektrarnah na premog. Letos so zabeležili že več kot 1000 ur, ko je sploh niso potrebovali. Pred 30 leti so s termoelektrarnami na premog proizvedli več kot dve tretjini vse energije. Medtem v Sloveniji termoelektrarne proizvedejo približno tretjino električne energije, delež pa ne pada.