Velika Britanija v petek prvikrat brez elektrike iz premoga

Matej Huš

23. apr 2017 ob 19:33:35

Velika Britanija je petek preživela kot prvi dan po dveh stoletjih, ko ni pridobila nič električne energije iz premoga, je sporočil tamkajšnji National Grid. West Burton je bila še edina termoelektrarna na premog, ki je do četrtka delovala, potem pa so jo odklopili od omrežja. To pomeni, da so v soboto ob polnoči lahko razglasili, da je Velika Britanija 24 ur delovala brez elektrike iz termoelektrarn na premog.

Velika Britanija počasi postaja neodvisna od premoga in je v letu 2016 že imela večurna obdobja, ko ni uporabljala elektrike iz tega vira. Še leta 2015 je iz premoga proizvedla okrog 23 odstotkov vse električne energije, lani pa le še devet. Do leta 2025 bodo trajno zaprli vse termoelektrarne na premog, a so že sedaj precej blizu temu dosežku. V britanskem Greenpeaceu so seveda pohvalili petkov dosežek in dejali, da gre za pomemben dan, saj je prav premog omogočil industrijsko revolucijo, ki se je začela v Veliki Britaniji in je v zadnjih 140 letih preobrazila svet. Velika Britanija je leta 1882 zagnala prvo termoelektrarno na premog, leta 2025 pa bo zaprla svojo zadnjo.

V petek so približno polovico britanske elektrike ustvarili plinske elektrarne, ki tudi niso najbolj prijazne okolje, dasiravno so neprimerno čistejše od premoga. Četrtino električne energije so proizvedle jedrske elektrarne, preostanek pa odpade na obnovljive vire in uvoz. Petek je delovni dan, ko je poraba po električni energiji v Veliki Britaniji najnižja, hkrati pa je bil ta petek ugoden za proizvodnjo iz obnovljivih virov. Rezultat je bil torej - zelo čist. Seveda se premog v Veliki Britaniji še precej uporablja v industriji.

Ne pozabimo, da so recimo Belgija, Švica ali Norveška tako čiste vsak dan, ker ne uporabljajo premoga za proizvodnjo elektrike. Slovenija pač ne.