Vlagatelji Tesli še vedno zaupajo

Matej Huš

4. maj 2019 ob 10:23:19

Tesla sicer posluje z izgubo in hitro porablja prosta denarna sredstva, kar je letos ceno njene delnice zbilo za tretjino, a novi vlagatelji še vedno zaupajo podjetju. Tesla je v zadnjem krogu financiranja zbrala 2,34 milijarde dolarjev, kar je več od načrtovanih dveh milijard. Približno tretjino predstavljajo nove delnice, preostanek pa so zbrali v obliki zamenljivih obveznic.

Tesla je dosegla tudi sorazmerno ugodne pogoje financiranja. Zamenljive obveznice so izdane z 2-odstotno obrestno mero in zapadejo maja 2024, medtem ko so prejšnjo tranšo izdali predlani po 2,375-odstotni obrestni meri. Slednja je zapadla letos marca in ker je bila vrednost podjetja pod dogovorjeno mejo, je morala Tesla obveznice odkupiti z denarjem, sicer pa bi se pretvorile v kapital. Poleg marčevskega odkupa 920 milijonov dolarjev obveznic Tesli v prihodnjih letih zapade še za dve milijardi dolarjev posojil, ki jih bodo delno odplačali tudi s pravkar zbranim kapitalom.

Tesla, ki je imela ob koncu minulega četrtletje približno 2,2 milijarde dolarjev denarnih sredstev, je ta z novim krogom financiranja podvojila. To bo več kot dovolj za prihodnja leta, ko se bo začela proizvodnja novih vozil Model Y SUV, Tesla Semi in Tesla Roadster. Hkrati pa je s tem odpihnila strahove, da se lahko podjetje zaradi izgube zaupanja investitorjev kmalu znajde v insolventnosti.