Musku bodo Teslo pomagali kupiti Savdijci

Matej Huš

13. avg 2018 ob 19:48:07

Ko je Elon Musk minuli teden napovedal, da želi izvesti odkup Tesle in njen umik z borze, je završalo. Musk ima v lasti okrog 20 odstotkov podjetja, njena tržna kapitalizacija pa znaša okrog 70 milijard dolarjev. Kje bi Musk dobil toliko denarja, da bi izvedel največji odkup v zgodovini? Zakaj bi to sploh želel in kaj imajo pri vsem tem Savdijci, ki so kupili 5 odstotkov podjetja za 2 milijardi dolarjev?

Elon Musk je danes razkril več podrobnosti. Za delnico podjetja naj bi ponudil 420 dolarjev, kar predstavlja 20-odstotno premijo glede na trenutno ceno pri 350 dolarjih. Musk delničarjev ne bi iztisnil, temveč bi delnice po 420 dolarjev odkupoval le od tistih, ki bi to želeli. Najpomembnejša pa je izjava, da ima zaprto finančno konstrukcijo. Gre za državni investicijski sklad Savdske Arabije, ki se je v preteklosti že zanimal za vstop v Teslo. Konec julija je sklad odkupil 5 odstotkov podjetja na borzah, pripravljen pa je financirati tudi nadaljnji odkup Tesle. Ta ne bo stal 70 milijard dolarjev, čeprav bi Savdijci zmogli tudi to, temveč približno trikrat manj. Musk namreč po pogovorih z največjimi delničarji ocenjuje, da bosta dve tretjini delničarjev ostali v lastništvu Tesle, ki ne bo več kotirala na borzi. Tu se skriva prvi zajec - Musk upa, da večina ne bo za odkup.

Obstaja pa še en pomemben faktor, ki ga Musk javno ne razgalja. Tesla je zadolžena in marca prihodnje leto zapade 920 milijonov dolarjev posojila. Če bo 1. marca 2019 borzna cena nad 360 dolarjev, se bo posojilo poplačalo v delnicah, sicer pa v denarju. To je za Teslo, ki ima težave z denarnim tokom, ogromna razlika in predstavlja motivacijo, zakaj bo Musk naredil vse, da cena delnica ostane nad 360 dolarji. Trenutno je 350 dolarjev, govorice o prevzemu po 420 dolarjev pa jo tiščijo kvišku.