Tesla v minulem četrtletju z velikansko izgubo

Matej Huš

27. apr 2019 ob 18:56:10

V prvem letošnjem četrtletju je Tesla zabeležila 702 milijona dolarjev čiste izgube, so sporočili iz podjetja. To je negativno presenečenje, potem ko so zadnje lansko četrtletje sklenili s 139 milijoni dolarjev dobička (in predzadnje tudi poslovali z dobičkom). V celotnem minulem letu je podjetje sicer ustvarilo 976 milijonov dolarjev izgube. Da bo Tesla leto začela z izgubo, je sicer Elon Musk najavil že konec februarja, a tako visoke izgube ni bilo pričakovati. To je četrto najslabše četrtletje v zgodovini podjetja.

Tesla ima še 2,2 milijarde dolarjev denarnih rezerv, kar je poldrugo milijardo manj kot konec leta 2018. Poleg izgube je razlog za znižanje še zapadlost 920-milijonskega posojila v marcu. Če bi bila vrednost delnice tedaj nad 360 dolarji, bi posojilo lahko odplačali v delnicah, tako pa je morala Tesla seči v žep in izplačati denarna sredstva.

V zadnjem četrtletju je Tesla prodala 63.000 vozil, medtem ko so jih četrtletje pred tem 90.000. Vrnitev na te ravni načrtujejo že v tekočem četrtletju. Razlog za nižjo prodajo v zadnjem četrtletju ni na strani povpraševanja, temveč je imela Tesla težave z logistiko in dobavo. Tesla se očitno še vedno povsem ujela z rastjo prodaje - v letu 2017 so prodali 1550 Modelov 3, lani pa že 140.000.

V letošnjem letu so delnice Tesle izgubile že skoraj tretjino vrednosti. Samo v petek je delnica padla za pet odstotkov, potem ko so objavili poslovne rezultate. Tako nizko je bila delnica nazadnje pred dvema letoma.

Elon Musk pa se je medtem z ameriško agencijo za trg vrednostnih papirjev (SEC) dogovoril, da ne bo kaznovan, če bo držal jezik za zobmi. Ker so njegove izjave na Twitterju v preteklosti že mejile na zavajanje investitorjev, se je sedaj s SEC-om sporazumel, da ne na Twitterju bo več objavljal poslovnih informacij o Tesli, ne da bi se predhodno posvetoval z odvetnikom. Dogovor mora potrditi še sodišče.