AMD Navi in EPYC 2 prispeta v tretjem četrtletju

Jurij Kristan

4. maj 2019 ob 10:23:01

AMDjeva šefica Lisa Su je ob robu četrtletnega poročila vlagateljem povedala, da se lahko prihoda nove generacije grafičnih kartic, na arhitekturi Navi, nadejamo med julijem in septembrom.

V AMDju so v nizkem štartu pred lansiranjem nove generacije tako procesorjev kot grafičnih kartic, saj v drugi polovici leta pričakujemo CPUje zasnove Zen 2 in GPUje arhitekture Navi. Sedaj je Lisa Su uradno potrdila, da se lahko Navijev in Epycov 2 (strežniških inačic Zena 2) nadejamo v tretjem koledarskem četrtletju. Ryzenov 3, domače verzije Zena 2, sicer ni izrecno omenjala, toda sklepati gre, da dospe ob istem času.

Predvideva se, da bomo natančne datume za Epyce 2 izvedeli na Computexu med 28. majem in 1. junijem, medtem ko bo uradna oznanitev novih Radeonov verjetno potekala na sejmu E3 dva tedna pozneje, med 11. in 14. junijem. Najbolj vztrajne govorice sicer izid Radeonov postavljajo na 7. julij - se pravi 7. 7. - kar naj bi bil marketinški prijem s poudarkom na dejstvu, da bodo novi čipi napravljeni v 7-nanometrskem (TSMC) procesu.

Podjetje se z osvežitvijo ponudbe ne more več obirati; poročilo za prvo koledarsko četrtletje sicer povsod kaže zelene številke, toda prodaja glede na lansko leto se upočasnjuje. AMD je v Q1 2019 sicer nabral prihodke od prodaje v višini 1,29 milijarde ameriških dolarjev, kar je 23 procentov manj kot v enakem lanskem četrtletju.