Naslednji mesec dobimo Ryzene 3000XT

Jurij Kristan

27. jun 2020 ob 23:02:47

V AMDju so za začetek julija napovedali tri nove člane aktualne družine procesorjev Ryzen 3000, ki bodo nosili pripono XT in bodo imeli zgolj malenkostno višje pospešene (boost) frekvence. Poleg so najavili tudi novo čipovje, A520, ki pa bo namenjeno nižjemu delu trga.

Ko so letošnjega maja v AMDju lansirali cenovno zelo ugodna štirijedrnika Ryzen 3 3300X in 3100, so s tem načeloma zaokrožili svojo ponudbo namizniških CPUjev generacije Zen 2. Bistvenih nadgradenj ne gre pričakovati pred koncem leta, ko naj bi - pandemiji navkljub - dočakali Zene tretje generacije, oziroma namizniške Ryzene 4000. Kljub temu pa 7. julija v trgovine prispejo trije novi procesorji serije 3000, in sicer Ryzen 5 3600XT, Ryzen 7 3800XT in Ryzen 9 3900XT. Edina razlika glede na ne-XT različice je za 100 MHz ali (pri 3800XT) 200 MHz višji takt v načinu boost. Zaenkrat v razpredelnicah nosijo enako cenovno nalepko kot počasnejši bratje, toda pričakujemo lahko, da se bodo slednji ob njihovem prihodu malce pocenili. V podjetju pravijo, da so hitrostni pribitki posledica izboljšav v proizvodnem procesu, toda podrobnosti niso znane, zato gre lahko tudi zgolj za posebej izbrane (binned) primerke.

AMD ima namreč za takšen ukrep dejanski razlog, kajti Intel je prejšnji mesec splovil deseto generacijo konkurenčnih namizniških procesorjev Core, družino Comet Lake. Ta sicer položaja na trgu ni premešala in ne pomeni hujše nevarnosti za AMD, saj jo nazaj drži pomembno dejstvo: da so namreč čipi še vedno napravljeni v 14-nanometrskem proizvodnem procesu, ker ima Intel s prehodom na manjše zdaj že naravnost epske probleme. Namesto da bi modri tabor z novo generacijo Corov AMDju zopet pobegnil, je zmogel le malenkosten napredek - kar pa vsaj nekatere od primerkov, na primer Core i5-10600K, vseeno napravi za čisto spodobno izbiro. In prav posledičnemu boju za vsak megaherc so bržkone namenjeni novi XTji.

Ob robu zgornje najave smo lahko slišali še, da so matične plošče z novim čipovjem B550 naposled dosegljive širom sveta; po tem, ko je koronavirus pošteno zavrl začetno distribucijo. Avgusta pa se lahko nadejamo tudi poceni vstopne inačice čipovja za Zene 2, z logično oznako A520. Podrobnosti o njem nam bodo povedali čez poletje.