Tesla rekordno zaradi bitcoina in okoljskih kuponov

Matej Huš

28. apr 2021 ob 12:41:55

Tesla je razkrila poslovne rezultate prvega letošnjega četrtletja, ki so za proizvajalca avtomobilov milo rečeno nenavadni. A Tesla se nikoli ni obnašala kot proizvajalec avtomobilov, temveč bolj kot tehnični gigant, ki proizvaja računalnike na kolesih. V prvih treh mesecih tega leta je beležila rekordno prodajo vozil, a za rekordni dobiček so poskrbeli bitcoin in okoljski kuponi.

Po računovodskih standardih (GAAP) zabeležen dobiček je znašal 438 milijonov dolarjev, kar je največ za katerokoli četrtletje doslej. To je že sedmo zaporedno četrtletje, ki ga je Tesla zaključila z dobičkom. V tem času so dobavili 184.800 vozil modelov 3 in Y, kar je prav tako največ doslej. Model S in X se v tem četrtletju nista proizvajala, so pa prodali 2020 primerkov iz zalog. Novi model S bodo začeli prodajati maja letos, in sicer bodo proizvajali 2000 primerkov tedensko. Skupno želi Tesla letos prodati 750.000 vozil.

V veliki meri se je Tesla izognila težavam, ki so jih imeli drugi proizvajalci vozil zaradi nedobavljivosti čipov. Kot pravijo, so se zanašali na nove mikrokrmilnik in prilagajanje na nove čipe, ki so pač bili na voljo. A četudi je Tesli uspela 100-odstotna rast prodaje, so izjemni poslovni rezultati posledica drugih dejavnikov. Tesla je prodala nekaj bitcoinov, ki so jih kupili v začetku leta, s čimer so zaslužili 101 milijon dolarjev. Še zajetnejših 518 milijonov dolarjev so zaslužili s prodajo kuponov za onesnaževanje, saj njihovi izdelki presegajo zahteve regulatorjev, zato lahko odvečne kupone prodajo. Elon Musk je zaradi doseganja ciljev prejel 299 milijonov dolarjev vredno nagrado v obliki opcij.