Prodaja računalnikov v minulem kvartalu stagnirala

Matej Huš

13. okt 2024 ob 11:49:37

V tretjem četrtletju je najboljša ocena prodaje osebnih računalnikov stagnacija. Analitiki v podjetju Gartner so izračunali, da je bilo prodanih 62,9 milijona računalnikov, kar je 1,3 odstotka manj kot v minulem letu. V treh četrtletjih pred tem so sicer beležili zmerno rast. Pričakovati je bilo večji porast prodaje, ki bi ga vzpodbujala umetna inteligenca in prihod novih sistemov za Windows 11, ki jo bodo imeli integrirano, a se to ni zgodilo. Kupci za zdaj še niso prepričani, da jim bo nova tehnologija resnično v tolikšno pomoč, da bi bilo smiselno takoj zamenjati svoje sisteme.

Računalniki Copilot+ so za zdaj omejeni na arhitekturo ARM, jasnih prednosti pa uporabniki še niso opazili. Več navdušenja je pričakovati, ko bo podpora za Copilot+ prispela tudi v Intelove in AMD-jeve procesorje. V aktualnem četrtletju pričakujejo 66-67 milijonov prodanih računalnikov, k čemur bo poleg večjega zanimanja za umetno inteligenco prispevala tudi tradicionalno dobra božična nakupovalna sezona. Zanimivo je, da je v minulem četrtletju Severna Amerika dosegla 5,6-odstotno rast, medtem ko je prodaja v Evropi, na Bližnjem vzhodu in Afriki padla za 1,5 odstotka, v Aziji pa za 8,5 odstotka.

V podjetju Canalys so ocenili, da bo k nadaljnji rasti prispeval tudi konec podpore za Windows 10. Podjetja bodo nadgrajevala na Windows 11, da jim ne bo treba urejati drage podaljšane podpore. Najpomembnejši prodajalci ostajajo Lenovo, HP in Dell, medtem ko se za četrto mesto borita Asus in Apple.