Tesla v minulem četrtletju proizvedla in prodala manj vozil

Matej Huš

3. jul 2024 ob 13:47:39

Tesla je objavila proizvodne rezultate drugega letošnjega četrtletja, ki so razočarali. V minulem kvartalu so proizvedli 418.831 vozil, kar je 14,4 odstotka manj kot v enakem obdobju lani. Prodaja pa se je znižala za 4,8 odstotka na 443.956 vozil. Prodaja je padla že v prvem letošnjem četrtletju, ko so prodali 8,5 odstotka manj vozil kot leto pred tem. To je prvič po letu 2020, da Tesla ni beležila rasti prodaje.

To se pozna tudi na bilancah, saj so aprila poročali o 55-odstotnem padcu dobička in razpolovitvi bruto marže na 5,5 odstotka, kar je pol manj kot povprečja v tem sektorju. To pot pa je bil padec proizvodnje večji od padca prodaje, kar ni nujno slabo. Doslej je Tesla konstantno proizvajala več kot prodajala, sedaj pa zaloge končno odprodaja.

Velika večina proizvedenih in prodanih vozil je Model 3 ali Y, le pet odstotkov odpade na preostale modele. Finančne rezultate minulega četrtletja pa pričakujemo 23. julija letos. Investitorjev očitno slabša prodaja ne skrbi, ker je delnica danes po objavi podatkov o prodaji pridobila 10 odstotkov.