Tudi Galaxy Z Fold2 stane dva tisočaka

Jurij Kristan

6. sep 2020 ob 20:13:18

Samsung je na mini predstavitvi, namenjeni izključno drugi generaciji svojega prepogljivega telefona Fold, končno razkril, da naprava prispe 18. septembra, za ceno 2000 evrov.

Samsung je načeloma Galaxy Z Fold2 razkril že pred mesecem dni, skupaj z Note20 in drugimi napravami, toda takrat še precej površno, saj telefon še ni bil nared. Pred dnevi je imel nalašč zanj še dodaten dogodek, kjer so nas seznanili s ceno in razpoložljivostjo ter ga srečnim izbrancem tudi položili v roke. Galaxy Z Fold2 prispe 18. septembra, za ceno dveh tisočakov evrov, kar je desetak ali dva višja cena od prve inačice. V zameno obljubljajo, da so odpravili večino njenih nerodnosti. Zunanji zaslon je po novem dejansko uporaben, saj ima 6,2-palca, z ločljivostjo 2260×816. Notranji je v razprtem načinu velik 7,6 palca, z resolucijo 2208×1768 pik, se pravi za odtenek več kot prvič. Zaslonov ne kazijo več reže za kamerice, saj se objektivi sedaj skrivajo v luknjicah: tako prednji kot notranji imata sebči fotoaparat z 10 megapiksli. Zunanji fotografski sklop je zajetnejši in po videzu morda spominja na Note20, a je po drobovju bližje sterejšim generacijam, s klasično, ultraširoko in telefoto kamerico z 12 MP, tako da snemalni del še vedno ni fokus te naprave.

Primerjava notranjosti med generacijama pokaže, da ima dvojka Snapdragona 865+, pri čemer je po še ne čisto potrjenih podatkih celo videti, da bomo takšen model dobili tudi v Evropi in torej ne kakega z osovraženim Exynosom. Rama je za enakih 12 GB, medtem ko je pomnilniška shramba pri osnovni ceni prepolovljena - zgolj 256 GB, medtem ko je model s 512 GB malo dražji. Problem bi še vedno znala biti baterija, ki je s 4500 mAh le neznatno večja kot prej. V Samsungu so se močno posvetili tudi programju, ki je pri enici ena večjih šibkih točk, saj preslabo izkoristi raztegnjen zaslon. In seveda - poklopni mehanizem je dodobra izboljšan, medtem ko ima notranji zaslon podobno prevleko kot Z Flip, se pravi kompozit plastike in zelo tankega stekla. Kako se to obnese, pa bo lahko odgovorila šele nekajmesečna raba.