Google v Androidu dodal okno za izbiro brskalnika in iskalnika

Matej Huš

18. apr 2019 ob 22:40:00

Google je danes izpolnil eno izmed zahtev Evropske unije, ki jo je ta lani postavila poleg visoke globe zaradi oviranja konkurence. Uporabniki Androida na pametnih telefonih v Evropi bodo od danes videli okno, v katerem jim bo Google predstavil alternative za brskalnik Chrome ter alternative za Googlov iskalnik. Med prvimi bodo na primer Edge, Opera in Firefox, med slednjimi pa Bing, DuckDuckGo in drugi.

Še vedno bosta Google Search in Chrome integrirana v Android. Prav tako ju bo Google ponujal na vrhu seznamov kot privzeti možnosti. To seveda razburja združenje FairSearch, ki jo bilo med pobudniki preiskave, ki je na koncu pripeljala do kazni, češ da je Googlova rešitev povsem nefunkcionalna in v nasprotju z zavezami, ki jih je dal Evropski komisiji. Poudarjajo, da Googlova rešitev ne odpravlja temeljnega problema, to je dejstva, da so Googlove aplikacije privzeto nameščene na androidnih telefonih. Evropska komisija se še ni odzvala.

Podoben pristop je bil pred desetimi leti sprejeti Microsoft, ki je moral v Windows vgraditi okno z izbiro brskalnika. Tedaj je bil Internet Explorer jabolko spora. Problem se je sčasoma rešil sam, ko sta najprej Firefox in nato Chrome prehitela Internet Explorer. Pri Androidu pa tega za zdaj ni na vidiku.