Prve verzije Microsoftovega Edgea tudi uradno na ogled

Matej Huš

8. apr 2019 ob 20:34:16

Neuradno je na internet pobegnil že minuli mesec, sedaj pa ga lahko snamemo tudi po pravilih. Microsoft je danes izdal prve delujoče beta verzije novega chromiumskega brskalnika Edge, ki v nobenem pogledu ne skriva svoje provenience. Celo kanala imata enaki imeni: Canary (predogledne verzije, ki se posodabljajo dnevno) in Developer (tedensko posodabljanje). Oba je moč sneti z uradne strani. Kmalu bo prispela tudi verzija na kanalu beta, ki se bo posodabljala vsakih šest tednov. Novi Edge je za zdaj na voljo za Windows 10, bo pa prispel tudi na druge platforme, vključno z 32-bitnimi.

Na pogled je novi brskalnik križanec med starim Edgeom in Chromom, kar je bila namerna odločitev. Privzeti brskalnik je Bing, podpira pa tudi vpis s podatki za Microsoft Account ali Azure Active Directory. Opaziti je, da to še ni končna verzija, saj niti vseh funkcionalnosti še nima. Funkcija Set Tabs Aside ali polna podpora za PDF na primer še manjkata. Sinhronizacija z Edge na iOS in Androidu še ne deluje, z istim brskalnikom na drugih računalnikih z Windows 10 pa delno (zaznamki da, zavihki ne).

Kdaj bo novi Edge zamenjal starega, še ni moč napovedati. Ko bo Microsoft ocenil, da je nared, bo šlo za običajno posodobitev. Nadgrajevanje novega Edgea ne bo povezano z Windows Update, kot je bilo doslej, temveč bo to običajen program, ki se bo posodabljal vsakih šest tednov, podobno kot Chrome.