Microsoftov predelan chromiumski brskalnik Edge ušel na internet

Matej Huš

24. mar 2019 ob 23:19:20

Konec minulega leta je Microsoft objavil, da se bo Edge poslovil in kot feniks vrnil v novi, bržkone chromiumski preobleki. Zdaj je, nekoliko preden so to načrtovali, novi Edge tu. Brskalnik je namreč še pred uradnim izidom pobegnil na internet, od koder si ga lahko prenesemo in ga preizkusimo.

Že nekaj časa na splet kapljajo deli brskalnika. Najprej smo dobili zaslonske posnetke, potem podporne dokumente, nato razširitve in sedaj je ušel še namestitveni program. Poudariti je treba, da te verzije Microsoft ni uradno odobril in da gre torej za nameščanje neznane programske opreme neznanega izvora na računalnik, kar se seveda odsvetuje. Kogar pa je radovednost vseeno premamila, lahko novi Edge preizkusi. Trenutna verzija ima še nekaj pomanjkljivosti, denimo podpira za pisalo (stylus) še ne deluje. Vseeno kaže, da bomo kmalu dočakali pravo predogledno verzijo. Nekateri mediji so je že lahko preizkusili tudi uradno.

Kot smo že omenili, bo novi Edge združljiv s Chromom, kar se tiče razširitev, prispel bo tudi na mace, podpiral pa bo tudi temnejši način (dark mode).