Microsoftov brskalnik Edge za Linux je tu

Matej Huš

2. nov 2021 ob 22:09:53

Že pred dvema letoma je Microsoft najavil, da bo pripravil verzijo svojega novega brskalnika Edge tudi za Linux, lani pa so pokazali prve predogledne verzije. Leto dni pozneje je verzija Edgea, ki je napisana na Chromiumu, v stabilnem kanalu na voljo za več distribucij Linuxa, med drugim Ubuntu, Debian, Fedoro in openSUSE (dostopni so paketki .deb in .rpm). Edge torej sedaj podpira Windows, Linux, Mac, iOS in Android.

Prvi preizkusi kažejo, da Edge na Linuxu Mint ponuja praktično enake funkcionalnosti kakor na Windows ali Macu, kar vključuje tudi sinhronizacijo shranjenih gesel, razširitev, odprtih zavihkov in zaznamkov. Seveda pa nima funkcije Internet Explorer Compatibility. Edgea za Linux vsaj za zdaj ne oglašujejo kot brskalnika za končne uporabnike, čeprav ga seveda lahko uporabijo tudi ti, temveč bolj za napredne uporabnike ali razvijalce, ki želijo na Linuxu imeti še kakšen chromiumski brskalnik, ki ni Googlov Chrome. To je uporabno na primer za testiranje spletnih strani in storitev.

Za končne uporabnike pa ima Edge še eno pomembno prednost. Je največji brskalnik na Chromiumu, ki ni Google Chrome. To pomeni, da ima enak pogon in s tem visoko združljivost, hkrati pa nima vse Googlove nesnage glede sledenja in zbiranja podatkov o uporabniku. Seveda pa to lahko počne Microsoft ... Tudi tretje alternative obstajajo (npr. Vivaldi ali Brave).