Microsoft izdal novi brskalnik Edge Chromium

Matej Huš

15. jan 2020 ob 22:09:51

Kakor je Microsoft začel namigovati pred letom dni, se je sedaj tudi zgodilo. Danes je predstavil novo verzija brskalnika Edge, ki uporablja pogon Chromium. Brskalnik, katerega predogledne verzije smo že videli, je sedaj uradno na voljo sleherniku. Možen je ročni prenos, v prihodnjih mesecih pa se bo posodobil kot del Windows 10. Trenutno teče na Windows in še macOS, vsi uporabniki pa naj bi ga dobili do poletja, kar vključuje tudi platformo ARM64. Novi Edge deluje celo na Windows 7, ki je ravno zaključil svojo življenjsko pot, in Windows 8.1.

Nova verzij Edgea še nima vseh funkcij, ki smo jih vajeni na primer iz Chroma. Tako na primer ni sinhronizacije zgodovine in razširitev, medtem ko se zaznamki, nastavitve, gesla in kontakti sinhronizirajo med napravami z istim prijavljenim računom. Manjkajoče funkcije še pridejo, so obljubili v Redmondu. Po drugi strani pa ima Edge nekaj unikatni funkcij, denimo Collation za zbiranje fotografij in vsebin s spleta ali podporo za 4K Netflix z Dolby Atmos in Dolby Vision. Sta si pa Edge in Chrome zelo podobna, saj lahko uporabljamo celo iste razširitve.

Edge ima tudi več načinov za preprečevanje sledenja po internetu, ki ga radi izvajajo zlasti oglaševalci. Na voljo si trije nivoji zasebnosti. Lahko na primer blokiramo le vsebine s strani, ki jih še nismo obiskali (third-party trackers) ali pa kar vse. To bosta v prihodnosti uvedla tudi Firefox in Safari, medtem ko Google v Chromum ukinitev sledenja tretjih strani načrtuje šele čez dve leti.