Valve in druščina zaradi geoblokiranja oglobljeni s 7,8 milijona evrov

Matej Huš

20. jan 2021 ob 19:07:49

Po štiri leta trajajoči preiskavi je Evropska komisija upravljavcu platforme Steam Valvu in založnikom iger podjetjem Bandai Namco, Capcom, Focus Home, Koch Media in ZeniMax izrekla 7,8 milijona evrov visoko kazen zaradi kršitve evropskih pravil o konkurenci. Valve je dobil najvišjo kazen 1,6 milijona evrov, ker s Komisijo ni sodeloval, preostanek pa odpade na peterico, ki je sodelovala in si zato prislužila 10- do 15-odstotni post. Omenjena podjetja so omejevala čezmejno prodajo iger v evropskem gospodarskem prostoru (EEA), čemur pravimo geoblocking. Pri uporabi te taktike so na primer določene igre dostopne samo v nekaterih državah.

Komisarka za konkurenco in podpredsednica Evropske komisije Margrethe Vestager je dejala, da več kot polovica Evropejcev igra videoigre, industrija pa je vredna 17 milijard evrov letno. S sankcijami želi Komisija ponovno opomniti, da v Evropski uniji ni dovoljeno omejevanje čezmejne prodaje, razen v primeru upravičenih izjem. Takšne prakse namreč evropskemu potrošniku škodijo, saj ne more izkoristiti prednosti enotnega digitalnega trga.

Globe so torej Bandai Namco 340.000 evrov, Capcom 396.000 evrov, Focus Home 2.888.000 evrov, Koch Media 977.000 evrov in ZeniMax 1.664.000 evrov. Valve mora plačati 1.624.000 evrov. Komisija je preiskavo začela 2. februarja 2017 in aprila 2019 podjetjem poslala izjavo o nasprotovanju. V preiskavi je ugotovila kršitev uredbe 2018/302, ki izrecno prepoveduje geografsko blokiranje ali drugo diskriminacijo na podlagi državljanstva, prebivališča ali sedeža. Komisija je ugotovila, da so založniki na Valve prenesli neekskluzivne licence za nudenje določenih iger globalno, torej tudi v EEA. V zameno so dobili možnost uporabe platforme Steam. Od Valva so zahtevali, da uvede geografske omejitve in ključe za aktivacijo prilagodi. To je v praksi pomenilo, da so bili posamezni ključi veljavni le v državi, kjer so bili kupljeni (ali na širšem področju), ne pa v celotni EU. Z dvostranskim dogovorom o geografski blokadi med Valvom in posameznik založnikom sta podjetji kršili evropsko zakonodajo. Šlo je za okrog 100 naslovov, kršitve pa so trajale od leta 2007 do 2018.