Huawei kljub pritiskom z odličnimi prihodki

Dare Hriberšek

29. mar 2019 ob 21:05:28

Prihodki kitajskega telekomunikacijskega giganta so v letu 2018 znašali 107 milijard ameriških dolarjev, kar pomeni skoraj 20 % rast glede na leto prej. Čisti dobiček pa je znašal 9 milijard dolarjev, kar je za četrtino več kot leta 2017.

Najbolj je za dober rezultat zaslužna odlična prodaja pametnih telefonov na Kitajskem. Nekoliko slabše je posloval njihov telekomunikacijski oddelek, ki služi z izvozom telekomunikacijske opreme, prihodki so upadli za 1,3 %. Prav ta segment je namreč tarča kampanje, na čelu katere so ZDA, sledita pa jim Avstralija in Nova Zelandija, in v kateri Huaweiju očitajo, da njihova oprema zaradi povezav z vlado v Pekingu predstavlja varnostno tveganje.

No, prav v teh dneh se jim je pridružila tudi Velika Britanija, tamkajšnji nadzorni organ, Nacionalni informacijski varnosti center je Huaweijeve izdelke ocenil kot dolgoročno tvegane, v prvi vrsti zaradi slabe prakse podjetja pri domnevnem ustvarjanju varnostnih vrzeli, ki zaradi velikih tehnoloških pomanjkljivosti prestavljajo nevarnost za špijonažo.

Huawei je na obtožbe odgovoril s pojasnilom, da gre, zlasti v primeru ZDA, za mentaliteto poražencev, ki želijo oblatiti njihovo poslovanje, potem ko jim na globalnem trgu ne uspe pošteno tekmovati z njihovimi izdelki.