Slaba prodaja S9 krati prihodke in spanec Samsungu

Dare Hriberšek

7. jul 2018 ob 16:15:43

Če je Samsung vsako lansko četrtletje, pa tudi prvo letošnje, nizal rekordne dobičke, bo v nadaljevanju leta kot kaže nekoliko drugače. V letošnjem drugem četrtletju so imeli 51,8 milijard ameriških dolarjev prihodkov in 13,2 milijarde dobička. Slednje sicer pomeni 11 % rast glede na enako lansko obdobje, prodaja pa jim je vendarle upadla za 0,7 %. To se sicer ne zdi veliko, a je v ozadju globlje sporočilo. Analitiki menijo, da gre krivdo pripisati slabi prodaji pametnega telefona Galaxy S9, letos naj bi jih namreč namesto 43, prodali le okoli 30 milijonov. Številka je najnižja vse od Galaxy S3, doslej najuspešnejši pa je bil model Galaxy S7 s 50 milijoni prodanih kosov.

Druga težava, ki tare južnokorejskega giganta je prodaja pomnilnika, podjetje je namreč v lanskem letu postalo največji globalni ponudnik polprevodniških komponent in prodaja njihovih pomnilnikov je daleč presegla konkurenco. Letos je cena NAND čipov upadla in v naslednjih mesecih naj bi upadla še nekoliko. Tretje krizno področje je prodaja zaslonskih panelov, o čemer smo na Slo-Tech nedavno že pisali.

Edina pozitivna pričakovanja so tako povezana z jesensko predstavitvijo njihovih novih modelov naprav, med njimi zlasti paradnega konja Note 9, ure Gear S4 in tablice Galaxy Tab S4.