"Matematični zakoni so lepi, a v Avstraliji veljajo samo avstralski zakoni"

Matej Huš

18. jul 2017 ob 11:45:52

Nekoč v davnih časih, med letoma 1992 in 2000, je bil izvoz programske opreme za šifriranje iz ZDA močno reguliran in omejen, zaradi česar se je kdo celo odpovedal ameriškemu državljanstvu. Toda sčasoma so spoznali nesmiselnost tovrstnega omejevanja in danes je v večini razvitega sveta šifriranje in orodja za šifriranje prosto dostopno. Toda ko čedalje več aplikacij za sporočanje uporablja šifriranja od pošiljatelja do prejemnika (end-to-end), države ugotavljajo, da temu ne morejo prisluškovati, niti če bi hotele. Avstralski premier pa tega še ne razume.

Avstralija je konec minulega meseca napovedala, da bo z zakonodajo zahtevala, da podjetja, kot sta WhatsApp ali Apple, po sodni odredbi izročijo komunikacijo svojih strank. Toda ker orodja uporabljajo matematično močno šifriranje, to ni mogoče, četudi bi podjetja to želela. Ko so mu novinarji postavili točno to vprašanje, je avstralski premier Malcolm Turnbull odgovoril: "v Avstraliji prevladajo avstralski zakoni, to vam zagotavljam. Matematični zakoni so zelo hvalevredni, a edini zakoni, ki veljajo v Avstraliji, so avstralski zakoni." Dodal je, da ni strokovnjak za šifriranje, a da od podjetij zahtevajo sodelovanje, saj da nosijo svojo odgovornost. Ni sprejemljivo, pravi, da bi si umila roke, rekoč, da do podatkov ne morejo.

Edina pametna ugotovitev v tem odgovoru je seveda to, da Turnbull ni strokovnjak za šifriranje. Moderno šifriranje je nezlomljivo in bo vsaj do izuma kvantnih računalnikov tako tudi ostalo. Seveda pa to ne pomeni, da niso pogoste debate o različnih obvozih. CIA in druge agencije podtikajo programsko opremo na naprave, s katero zajamejo sporočila na viru pred šifriranjem. Po drugi strani se pogosto pojavljajo ideje, da bi od ponudnikov storitev zahtevali, da v šifrirne algoritme vgradijo pomanjkljivosti, ki bi omogočila prisluškovanje. Zakaj je to zelo slabo, strokovnjaki nenehno poudarjajo, saj bi s tem sistem postal manj varen za vsakogar. Če lahko vdira operater s sodno odredbo, lahko tudi zlikovci. Zamisli o prepovedi šifriranja niso niti nove niti omejene na Avstralijo. Britanska premierka Theresa May ima podobne iluzije, podobno želijo tudi v Nemčiji.