Prvi strmoglavljeni Boeing 737 Max 8 dan pred nesrečo komaj rešili

Matej Huš

20. mar 2019 ob 23:18:59

Na dan prihajajo nove informacije o dveh strmoglavljenih letalih Boeing 737 Max 8, kjer je k nesrečama po doslej znanih informacijah izdatno prispeval novi sistem za krmiljenje MCAS. Letalo indonezijske družbe Lion Air, ki je z neba padlo lanskega oktobra, je imelo le dan pred nesrečo prav tako bližnje srečanje s pogubo. Tedaj jih je rešil tretji pilot, ki je potoval z letalom.

Pogosta praksa letalskih družb je, da svojim pilotom omogočijo potovanje na drugih letih, kjer lahko v primeru stoodstotne zasedenosti sedijo na pomožnem sedežu v kabini. Dan pred oktobrsko nesrečo je imelo letalo popolnoma enake težave, torej nepravilno delovanje sistema MCAS, ki krmili stabilizator v repu letala. Podatke za delovanje dobiva iz enega senzorja hitrosti in vpadnega kota, ki je na tem letu odpovedal.

V vmesnem poročilu, ki so ga indonezijske oblasti predstavile 28. novembra, ni bil omenjen tretji človek v pilotski kabini. To je bil tretji, neaktiven pilot na pomožnem sedežu, ki pa je v ključnem trenutku rešil let. Pilot je posadki predlagal, da onesposobi motor (izvleče varovalko), ki upravlja s stabilizatorjem v repu. To je del klasičnega seznama opravil (checklist), ki ga morajo piloti poznati celo na pamet (memory item), da lahko v izjemni situaciji takoj ukrepajo brez listanja po priročniku.

Na drugem letu naslednji dan pa posadka ni premogla dovolj izkušenj, da bi pravilno diagnosticirala težavo in izvlekla varovalko. Na posnetku iz črne skrinjice lahko slišimo, da so pred strmoglavljenjem listali po priročniku, a niso znali identificirati težave. Napačno delovanje MCAS-a se namreč odrazi drugače kakor enostavna odpoved stabilizatorja. Nesrečno letalo je imelo sicer več tehničnih pomanjkljivosti, ki jih pred poletom niso odpravili. Že na predhodnih letih so piloti poročali o napačnih odčitkih hitrosti in višine, zato so tehniki zamenjali senzor, a to ni pomagalo.

Ameriški piloti poudarjajo, da o MCAS-u niso bili nikoli obveščeni, kaj šele o načinih za postopanje v primeru težav. Tako so bili prepuščeni lastni iznajdljivosti in neformalnim informacijam, ki so potovale med piloti istih tipov letal. Tega posadka na nesrečnem letu ni imela.