Popravek za Boeing 737 Max bo zamudil

Matej Huš

2. apr 2019 ob 19:31:33

Popravek za MCAS v Boeingu 737 Max, ki ga je proizvajalec napovedal po še nepojasnjenih nesrečah dveh letal, bo nekoliko zamudil. Interni pregled kode, ki so ga opravili inženirji, ki ne sodelujejo pri razvoju tega modela letala, je pokazal varnostne pomanjkljivosti, ki preprečujejo izdajo popravka. Podrobnosti Boeing ne razkriva, je pa Zvezna agencija za letalstvo (FAA) potrdila, da popravek še ni dokončan.

Pričakujejo, da bodo končno verzijo posodobljene programske opreme FAA v testiranje predložili v prihodnjih tednih, so sporočili iz FAA. MCAS je sistem (Maneuvering Characteristics Augmentation System) za zagotavljanje združljivostih novega modela letala s starejšimi, med drugim pa vsebuje tudi sistem za preprečevanje izgube vzgona (anti-stall). Ta je namenjen redkim situacijam, ko bi letalo zaradi previsoko dvignjenega nosa in prenizke hitrosti izgubilo zračno blazino. V praksi se to skorajda ne zgodi, a če sistem prejme napačne informacije s senzorjev, lahko letalo usmeri proti tlom, ne da bi bilo to potrebno. Če je letalo preblizu tal, je katastrofa neizbežna. Ni pa novi boeing popolnoma nič bolj nagnjen k porušitvi vzgona, le govori se o tem, ker je odpovedal sistem, ki bi se moral vključiti samo v izrednih primerih.

Popravek bo poskrbel, da bo MCAS upošteval podatke obeh senzorjev vpadnega kota, medtem ko je doslej komuniciral le z enim. Prav tako bo MCAS manj agresivno nadzoroval vertikalni stabilizator, zaradi česar bodo imeli piloti več nadzora. Pričakovati je, da bo potrebno dodatno šolanje pilotov, če se bo novi Boeing 737 Max sedaj bistveno razlikoval od starejših modelov 737. To pa pomeni, da bodo nova letala še vsaj mesec dni prizemljena, kar povzroča težave tudi prevoznikom, ki morajo odpovedovati ali združevati lete.