Nvidia prinaša podporo DXR raytracingu na kartice GTX

Jurij Kristan

19. mar 2019 ob 21:41:04

Nvidia je na svoji tradicionalni konferenci GTC najavila, da pride podpora raytracingu skozi DirectX 12 prihodnji mesec tudi na "ne-RTX" kartice, in sicer Geforce serij 10 in 16.

Tekoči teden bo za vse ljubitelje računalniške grafike izjemno zanimiv, saj v Kaliforniji vzporedno potekata tako Nvidiina konferenca GPU Technology Conference, kot tista za razvijalce iger - Game Developers Conference. Na Nvidiini strani je za običajne uporabnike bržkone glavno vprašanje, kako namerava zelena firma čim bolj pospešiti prodor sledenja žarkom (raytracing) v same igre. Njena najmodernejša serija grafičnih kartic Geforce RTX, ki to metodo kot prva strojno podpira, je namreč skrajno draga, igričarskih naslovov, ki bi tehnologijo izrabili, pa zelo malo, oziroma so njene pridobitve premalo očitne. Raytracing bo prvenstveno poskrbel predvsem za naravnejšo, pristnejšo osvetlitev okolij.

Da bi spodbudili razvijalce k vključevanju sledenja žarkom in posledično napravili nove grafične kartice mamljivejše, se pri Nvidiji trudijo v več smereh. RTX bosta začela izrabljati tako Unrealov pogon kot Unity; prvi z verzijo 4.22, ki bo verjetno splovljena jutri na GDCju, drugi pa s četrtim aprilom, ko dospe prva razvojna inačica Unityja z raytracingom, medtem ko naj bi končno dočakali v drugi polovici leta. Po drugi plati Nvidia širi tudi krog uporabnikov, ki lahko to vsaj za silo izkoristijo, saj bodo z aprilsko posodobitvijo grafičnih gonilnikov tudi nekatere ne-RTX kartice lahko izkoriščale raytracing skozi DirectX 12 (DXR). Gre za čipe družine Pascal na Geforcih od GTX 1060 6GB navzgor in pa rosno mlada GTX Turinga - 1660 ter 1660 Ti. Seveda velja omemba, da bodo RTX kartice pri tem občutno hitrejše in sicer od dva- do trikrat. Zato bo sledenje žarkom na starejših čipih bolj marketinška kot pa praktična funkcija. S strojnim učenjem podprto glajenje robov DLSS medtem ostaja domena RTXov.

Zeleni šef Jensen Huang je na uvodni tiskovki - v standardni usnjeni jakni, se ve - sicer razgrnil še marsikatero industrijsko novost. Oznanil je sodelovalno razvojno platformo Omniverse, s katero lahko razvijalci 3D okolij simultano gradijo eno stvar skozi več različnih orodij različnih ponudnikov. Dotaknil se je tekočega prevzema Mellanoxa in dosti časa posvetil strojnemu učenju ter obdelavi podatkov. Vse Nvidiine programske knjižnice bodo odslej združene pod eno znamko: CUDA-X (ne 10, temveč X), pri čemer bodo tiste za podatkovne centre zbrane pod nazivom CUDA-X AI. Predstavil je zbirko orodij za strojno učenje v medicinski diagnostiki Clara in pa razvojni kit za domače robotike Jetson Nano: mini računalniček na osnovi oskubljene Tegre X1 za sto dolarjev (brez davka), s katero podjetje tekmuje s Raspberryji pi in množico podobnih Intelovih kompletov.

Česar Jensen letos ni najavil, pa je kakršnakoli nova grafična arhitektura na 7-nanometrskem procesu. Kdor je zaradi tega nesrečen, se lahko vsaj malo potolaži s Quakom 2, na katerega so raytracing namontirali skozi Vulkan.