Nvidia najavila prve geforce družine RTX 40

Jurij Kristan

21. sep 2022 ob 06:13:42

Na jesenski izvedbi letošnje konference GTC so pri Nvidii najavili prva člana naslednje generacije igričarskih grafičnih kartic Geforce, RTX 4090 in RTX 4080. Kot ponavadi so imeli mnogo videti tudi tisti, ki jih zanimajo Nvidiine aktivnosti na področjih superračunalništva, strojnega učenja in vdelanih sistemov.

Znano je bilo, da bo drugo od dveh letošnjih prireditev GPU Technology Conference (GTC) Nvidia izkoristila za lansiranje naslednje družine grafičnih kartic Geforce, RTX 40 - nismo pa vedeli, katere modele bodo predstavili. Ta hip ima podjetje namreč majčken problemček, saj so zaradi zloma kriptotrga in prehoda Ethereuma na način proof-of-stake skladišča polna neprodanih izdelkov aktualne generacije. Tako se je šušljalo, da bodo pokazali zgolj modele na najvišjem delu zmogljivostne lestvice, ker pač edini res prinesejo nekaj novega. To se je tudi zares zgodilo, saj je Jensen Huang v roke vzel zgolj dve kartici: Geforce RTX 4090 in RTX 4080. Razvijalcem pa bodo namenjene rešitve družine RTX 6000.

Zasnovani sta na naslednici Ampera, arhitekturi Ada Lovelace, ki je zgrajena na TSMCjevem proizvodnem procesu 4N. Poglavitna računska zanimivost je Shader Execution Reordering (SER), ki v cevovodu prerazporeja naloge za senčilnike na način, podoben režimu out-of-order execution za centralne procesorje. Nvidia navaja nekam bizarno velike pospeške v primerjavi z Amperom, tudi do štirikrat, toda treba je vedeti, da so ti pribitki gotovo omejeni na specifične primere, kot je visoka ločljivost z vklopljenim raytracingom. RTX 4090 je pošast s 16384 jedrci CUDA in 24 gigabajti pomnilnika GDDR6X, prispe 12. oktobra s priporočeno ceno 1600 dolarjev (ZDA, brez davka). RTX 4080 prispe mesec pozneje v dveh izvedenkah; 16-gigabajtna bo tudi pri čipu drugačna od 12-gigabajtne, saj bo v njej tiktakalo 9728 jedrc CUDA, nasproti 7680 pri šibkejši različici. Ceni sta 1200 dolarjev za večjo in 900 za manjšo. Med bonbončki velja omeniti še tretjo različico Nvidiine superločljivosti, DLSS 3.0, ki zna sedaj izrisovati celotne sličice in bo očitno eden od temeljev prehodov na vse višje ločljivosti.

Čeprav je najava novih geforcov zaštartala predstavitev, je njen večji del sicer obsegal pregled drugega Nvidiinega delovanja. Huang je vnovič dosti časa motril okolje za sodelovalno grafično razvijanje Omniverse. To je spomladi dobilo svojo izvedbo v oblaku, ki jo po novem Nvidia oddaja tudi v najem, se pravi v načinu infrastructure-as-a-service (IaaS), pod imenom Omniverse Cloud Services. Pri svojih embedded sistemih so napravili znatno spremembo, saj čipa Orin v avtomobilih ne bo zamenjal Atlan, kot je bilo predvideno sprva, temveč DRIVE Thor, ki bo imel nekaj več funkcij, kot je denimo poganjanje različnih operacijskih sistemov hkrati, za različne naloge. Tudi različica Orina za robotiko, Jetson, je dobila nov model čipa, dolgo pričakovani Nano, ki seveda zaseda najcenejši predalček.

Za konec je Huang oznanil, da se spomladi predstavljene naprave prihajajoče arhitekture za superračunalnike, Hopper, valijo s proizvodnih linij in bodo na voljo oktobra. Do prvih četrtletij prihodnjega leta pa bo treba čakati na naprave z Armovim čipom Grace.