Nvidia opušča podporo 3D Visionu, kupuje Mellanox za 6,9 milijarde dolarjev

Jurij Kristan

14. mar 2019 ob 00:22:52

Iz Nvidie so sporočili, da bo aprilska posodobitev grafičnih gonilnikov zadnja s podporo 3D Visionu, njihovemu standardu za stereoskopski 3D. Napovedali so tudi nakup proizvajalca podatkovnih vodil Mellanox za kar 6,9 milijarde ameriških dolarjev, kar je doslej daleč najvišji Nvidijin prevzem.

Nvidia 3D Vision je podobne sorte obskuren artefakt kot ločene kartice PhysX ali konzola Shield - le da se je sleherni imetnik geforcev dejansko spomnil nanj ob inštalaciji gonilnikov, ko je moral odkljukati nameščanje 3D Vision programja. Firma je s svojo tehnologijo za stereoskopsko globinsko sliko skušala prodreti leta 2008 in nekaj let pozneje splovila celo inačico 2.0, toda zadeva se ni prijela. 3D je na splošno pogrnil na bolj ali manj vsej fronti, od televizorjev do računalnikov, pri 3D Visionu pa je bila dodatna tegoba v tem, da je bilo potrebno posedovati hkrati očala, geforca, pravi zaslon in kompatibilno igro.

Redne nadgradnje so usahnile že leta 2013 in imetniki očal so se od tedaj morali za podporo novejšim igram zatekati h garažnim rešitvam. Prihodnji mesec pa naposled dobimo poslednje grafične gonilnike (verzija 418), v katerih bo za večino povsem odvečno okence za nameščanje driverjev za 3D Vision sploh še prisotno. Nvidia bo sicer še kakšno leto ponujala kritične popravke, toda zgolj za točno to inačico 418, ki jo bodo s tem uporabniki 3D Visiona morali imeti nameščeno.

Če v stereoskopski 3D ne verjamejo več, pa toliko bolj vlagajo v oblak, kajti naznanili so sklenitev dogovora z družbo Mellanox, po katerem jo bodo kupili za zajetnih 6,9 milijarde ameriških dolarjev. To je največja Nvidijina investicija v zgodovini, s katero so obenem potolkli konkurenčni ponudbi Intela in Microsofta. Mellanox je znan kot eden glavnih proizvajalcev vmesnikov za vodila standardov InfiniBand in Ethernet, z nakupom pa Nvidia jača položaj na področjih strojne inteligence in obdelave velikih količin podatkov, kjer ima že lep čas velike apetite.