Velika Britanija bo Huawei pripustila v svojo infrastrukturo

Dare Hriberšek

28. jan 2020 ob 17:09:43

Odločitev je danes zjutraj sprejel njihov Komite za nacionalno varnost, ki ga sestavljajo ključni ministri in predstavniki obveščevalnih služb. Huawei bo kljub temu, da predstavlja t. i. ponudnika z visokim tveganjem, smel sodelovati pri gradnji nebistvenih delov britanskega omrežja, ne bo pa imel dostopa do občutljivih ustanov, kot so jedrske elektrarne in vojaške organizacije. Zadnja omejitev se nanaša na njegov tržni delež; ta bo smel znašati največ 35 odstotkov.

Neimenovani vladni vir je za Guardian povedal, da "Britanski varnostni strokovnjaki vedo o Huaweiju več, kot katerakoli država na svetu, pri čemer so zadovoljni s sprejetimi omejitvami ter menijo, da je potencialna tveganja mogoče obvladovati." Pred današnjo odločitvijo so tamkajšnji strokovnjaki opozarjali, da bi izključitev Huaweija lahko pomenila dve do triletno zamudo pri uvajanju 5G tehnologije.

Bo pa vlada Borisa Johnsona najverjetneje doživela nekaj jeze s strani Trumpove administracije, ki si že dlje časa prizadeva svoje zaveznice prepričati, da bi ji sledile pri blokiranju Huaweija pri dostopu do infrastrukturnih naložb v svojih državah. Johnson se bo že pojutrišnjem sestal z ameriškim zunanjim ministrom Mikeom Pompeom, kjer utegne na mizo priti tudi ta, za odnose med državama nekoliko neprijetna tema. Zlasti, ker ni edina, Velika Britanija namreč - tako kot še nekatere evropske države - razmišlja o uvedbi posebnega davka na velika globalna spletna podjetja, ta pa, kot je znano, izvirajo predvsem iz ZDA.