Uber ne bo odgovarjal za smrt peške

Dare Hriberšek

7. mar 2019 ob 08:36:44

Državna tožilka okrožja Yavapai v Arizoni je sporočila, da so po temeljitem pregledu dokazov ugotovili, da podjetje Uber ni odgovorno za smrt peške, ki jo je njihovo samovozeče vozilo lanskega maja povozilo med prečkanjem ceste. Natančnejših pojasnil za svojo odločitev sporočilo tožilstva za zdaj ne navaja.

Nesreča se je primerila med testiranjem opreme za avtonomno vožnjo, Uberjev Volvo XC90 pa je peško, ki je ob sebi potiskala kolo, zadel med prečkanjem večpasovnice. Policija je kmalu po incidentu objavila novico, da bi bilo nesrečo mogoče zlahka preprečiti. Zato še vedno obstaja možnost, da bo za vse skupaj kazensko odgovarjala človeška voznica nadzornica, ki je v času nesreče sedela v vozilu, a ni ukrepala. Še več, posnetki nadzorne kamere v vozilu so pokazali, da nadzornica v času trka ni gledala na cesto, analiza pretočne storitve Hulu pa je pozneje navrgla še podatek, da je v tem času na svojem telefonu gledala pevski šov The Voice.

Nesrečo še vedno preiskuje tudi Zvezna uprava za varnost transporta (National Transportation Safety Board oz. NTSB), ki je lani ugotovila, da so vsi senzorji na vozilu delovali brezhibno, da pa obstaja možnost, da ni bil vključen sistem za zaviranje v sili. Oblasti v Arizoni so po dogodku suspendirale Uberjevo testiranje avtonomnih vozil na javnih cestah, čeprav je tudi podjetje samo nemudoma zaustavilo svoje preizkuse. Ti so se ponovno začeli konec lanskega leta, a tokrat v zvezni državi Pensilvanija.