Za lansko Uberjevo nesrečo pretežno kriv človeški dejavnik

Dare Hriberšek

20. nov 2019 ob 22:00:49

Potem, ko je ameriški National Transportation Safety Board (NTSB) pred tedni objavil končno poročilo o nesreči, je včeraj razglasil tudi krivca zanjo. To je nepozorna varnostna voznica, k vsemu skupaj je prispevala tudi slaba varnostna kultura pri Uberju, nekaj pa tudi odsotnost regulatornih predpisov za podjetja, ki testirajo opremo za avtonomno vožnjo.

Spomnimo, Uberjev Volovo je marca lani v avtonomnem načinu vožnje brez zaviranja zbil 49 letno Elaine Herzberg, ki je v mestu Tempe ob kolesu prečkala cesto. Poročilo še pravi, da je to počela na nevarnem mestu in da je v krvi imela sledi metamfetaminov, ki so najverjetneje vplivali na njeno presojo, saj se je o tem, ali je cestišče prosto za prečkanje, prepričala šele sekundo pred trkom.

Varnostna voznica Rafaela Vasquez, ki bi vozilo morala med avtonomno vožnjo nadzorovati, je v tem času na svojem pametnem telefonu gledala TV oddajo. Kot je pozneje pokazal pregled varnostne kamere, je pravzaprav kar 34 % poti zrla v zaslon, namesto, da bi opravljala svoje delo, med drugim tudi pet od zadnjih šestih sekund pred trkom. Kot je še ugotovila preiskava, bi ob normalni pozornosti najverjetneje imela dovolj časa za pravočasno zaviranje. Programska in strojna oprema je peško sicer zaznala 5,6 sekunde pred trkom, a je ni pravočasno identificirala kot človeka.

Kot je NTSB še zapisal v poročilu, je k nesreči pripomogla tudi slaba varnostna kultura podjetja Uber, zlasti premalo zaposlenih s poznavanjem področja upravljanja varnosti, pa odsotnost mehanizmov za oceno nevarnosti ter tistih za nadzor nad početjem varnostnih voznikov, saj kljub temu, da so jih med delom snemali, posnetkov pozneje ni nihče pregledoval. Uber je po nesreči večino nepravilnosti že odpravil.

Kljub temu, da je poročilo krivdo na nek način razdelilo, je končni razplet vseeno videti kot precej ugoden za Uber, manj pa za voznico, ki jo najverjetneje čaka kazenski postopek zaradi uboja.