Poročilo NTSB: Uberjevo vozilo peško povozilo brez zaviranja

Matej Huš

7. nov 2019 ob 17:41:23

Ameriški Urad za varnost v prometu (NTSB) je objavil končno poročilo o nesreči Uberjevega avtonomnega vozila marca lani, v kateri je življenje izgubila peška, ki je nepravilno prečkala cestišče. V poročilu NTSB ugotavlja, da je imel Uberjev avtomobil vrsto varnostnih pomanjkljivosti, ki bi lahko prispevale k nesreči. Vseeno v poročilu niso jasno opredelili, kdo je odgovoren za smrt peške. To bodo storili na seji 19. novembra, kjer bodo določili vzrok za nesrečo.

Marca 2018 je Uberjev Volvo XC90, predelan v avtonomno vozilo in z varnostnim voznikom v vozilu, v Arizoni v bližini naselja do smrti povozil 49-letno peško, ki je prečkala cestišče na slabše osvetljenem delu ceste izven prehoda. NTSB je ugotovil, da Uberjevo vozilo peško in kolo, ki ga je potiskala ob sebi, pravilno prepoznalo kot kolo in začelo zavirati šele 0,2 sekunde pred trkom, ko je bilo že prepozno. Varnostna voznica v vozilu med dogajanjem ni bila pozorna na promet in ni reagirala.

NTSB ugotavlja, da vozilo ni moglo prepoznati peške, ker sploh ni upoštevalo možnosti, da bodo pešci izven naselja brez prehoda za pešce prečkali cestišče. To je zelo neodgovorno, ker so bila Uberjeva vozila pred tem udeležena že v 37 nesrečah brez hujših posledic, torej bi lahko pričakovali tudi človeške neumnosti. Vozilo je zato nesrečno peško označilo kot drugi predmet.

Več dokumentov in poročil NTSB, ki so jih objavili do danes, kaže na vrsto okoliščin, ki so pripeljale do nesreče. Podjetju očitajo varnostne pogreške in spodrsljaje, slabo kadrovanje, slabe odnose in tehnične napake pri dizajnu in izračunih. V vozilu je bil onesposobljen Volvov sistem za zaviranje v sili, da so lahko preizkušali Uberjevega. To pa je imel namenoma vgrajeno enosekundno zakasnitev med zaznavo predmeta in zaviranjem, da bi se izognili lažnim pozitivnim rezultatov. V tej eni sekundi bi moral nadzor prevzeti voznik, sicer pa bi sistem začel zmerno (in ne maksimalno!) zaviranje. Maksimalno bi sistem zaviral le, če bi lahko ustavil pred oviro, sicer pa bi zaviral manj! Peško je sistem zaznal 5,6 sekund pred trkom pri hitrosti 70 km/h, a ker je bila označena kot drugi predmet, ki ne predstavlja nevarnosti, sistem ni zaviral. Potem jo je označil kot stoječe vozilo, pa spet neznani predmet, potem kot kolo in spet kot neznani predmet. Šele 1,2 sekunde pred trkom jo je označil kot kolo (ki ga je potiskala ob sebi), ki se bo znašlo na poti vozila, zato je potem sekundo pozneje vozilo začelo zavirati. To je bilo 0,2 sekunde pred trkom. Toda tedaj je nadzor prevzela varnostna voznica, s čimer se je izključil avtonomni sistem. Zavirati je začela šele 0,7 sekunde po trku. Z drugimi besedami: Uberjev volvo je peško povozil s 70 km/h brez zaviranja.

Temu navzlic je tožilstvo letos odločilo, da podjetja ne bodo kazensko preganjali zaradi povzročitve smrti, medtem ko usoda varnostne voznice še ni jasna. V zaslišanju je povedala, da se je Uber odločil, da v avtomobilih namesto dveh sedi le en voznik, ko se je zamenjalo vodstvo. Dara Khosrowshahi je postal direktor podjetja leta 2017.

Simulacije z novo programsko opremo so pokazale, da bi ta peško pravilno zaznala 4,5 sekunde pred trčenjem in začela zavirati.