Španija kot prva v EU zaustavila prekarne zaposlitve pri dostavah

Dare Hriberšek

11. maj 2021 ob 19:23:59

Španska vlada je z dekretom naložila podjetjem, ki so specializirana za kurirske dostave, da morajo svoje voznike v devetdesetih dneh zaposliti. Vlada je s tem udejanjila odločitev španskega vrhovnega sodišča, ki je o tem odločilo že lani. Po izračunih tamkajšnjega ministrstva za delo je takih voznikov v državi vsaj 17.000, po drugih podatkih pa kar 30.000, ta sektor gospodarstva pa letno predstavlja 700 milijonov vredno industrijo. Nova pravila delodajalce še obvezujejo, da zaposlenim transparentno predstavijo delovanje algoritma, ki skrbi za razdeljevanje dela.

Ukrep, ki je prvi tak v EU, so že komentirali predstavniki Uberja in sicer, da bo prizadel na tisoče dostavljavcev, ki delo prek aplikacije potrebujejo za fleksibilno opravljanje svoje službe in so v preteklosti že večkrat povedali, da ne želijo rednih zaposlitev. Drugi, denimo poslovno združenje Adigital, ki združuje španska podjetja iz novodobnega gig sektorja pa, da je dekret težak udarec razvoju digitalne ekonomije v državi. V praksi so podjetja potezo države pričakovala in nekatera so svoje delavce že redno zaposlila, viške pa pokrivajo z delovno silo iz drugih transportnih podjetij, spet druga so se odločila za zaposlovanje prek agencij.

V začetku leta je šesttedensko javno razpravo na to temo sklicala tudi Evropska komisija, ki želi na ta način priti do krovne regulacije za celotno unijo do konca letošnjega leta, razen, če delodajalci in sindikati ne bodo sami prišli do ustreznega dogovora.