EU odkrito zagrozila Googlu, Twitterju in Facebooku

Dare Hriberšek

3. mar 2019 ob 19:59:42

EU je izdala prvo poročilo v zvezi z lani oktobra podpisanim Kodeksom za boj proti dezinformacijam. V njem so konkretno navedeni Facebook, Twitter in Google, ki po mnenju bruseljskih uradnikov na svojih platformah še vedno ne napravijo dovolj odločnih korakov v tej smeri. Podpisniki kodeksa so se namreč zavezali, da bodo poskušali zmanjšati število lažnih uporabniških računov, predvsem pa svoja prizadevanja napravili transparentna.

Poročilo tako ugotavlja, da trojica platform ni posredovala dovolj dokazov o kakih novih orodjih oz. politikah za preganjanje dezinformacij, niti, da so v to vložili zadostno količino virov in s prizadevanji pokrili vse države članice EU. Poročilo še izraža zaskrbljenost zaradi take neodzivnosti, zlasti, ker so pred vrati majske volitve v Evropski parlament.

Podobnega mnenja sta bila prejšnji teden v Guardianovem odprtem mnenjskem članku evropska komisarja Julian King in Mariya Gabriel. Napovedala sta redna mesečna poročila glede ukrepanja upravljavcev platform, saj take ali drugačne volitve v državah članicah potekajo malone vsak teden. Če napredka na dolgi rok ne bo opaziti, pa bo EU po njunih besedah razmislila o svojih političnih možnostih s tem v zvezi. Med njimi je tudi zakonska ureditev tega področja, česar se omenjene družbe bojijo kot hudič križa.