Kitajska bo kriminalce iskala s prepoznavo hoje

Dare Hriberšek

1. mar 2019 ob 14:38:32

Kitajska, država, ki je znana po nizki ceni zasebnosti svojih prebivalcev, namerava v naslednjih nekaj letih povečati omrežje nadzornih CCTV kamer na približno 400 milijonov. Številne od teh bodo opremljene tudi s katero od tehnologij s področja umetne inteligence, denimo tisto za prepoznavo obrazov. A slednja ima, kljub temu, da gre za tehnološko že precej dozorelo področje, še vedno precej pomanjkljivosti. Zlasti, če ljudje na ulici pred kamero zakrivajo svoj obraz.

Zato je kitajski startup Watrix lani oktobra predstavil svoj izdelek, ki omogoča razpoznavo načina hoje posameznika. Pri tem spremlja nekaj tisoč različnih podatkov, od obrisa celotnega telesa, kota pod katerim se premikajo roke, usmerjenost stopal pri koraku ... vse te informacije pa shranjuje v bazo podatkov. Tehnologija menda deluje na daljavo 50 metrov in ima pri tem 94 % uspešnost.Na prvi pogled bi sklepali, da je vse skupaj moč pretentati s spremembo načina hoje ali pa z narejenim šepanjem, a kot pravi šef Watrixa ni tako preprosto, saj tehnologija spremlja celotno postavo. Bi pa pokrivanje nog za določen odstotek zmanjšalo uspešnost prepoznave.

Poleg špijoniranja za posamezniki, ima tehnologija tudi nekaj pozitivnih namembnosti: uporabljajo jo tudi pri analizi gibanja športnikov, fizioterapiji in v domovih za ostarele, kjer denimo opozarja na porajajoče se težave pri hoji starejših ljudi.

Tri kitajska mesta, med njimi tudi prestolnica Peking, so že preizkusila Watrixov izdelek, zdaj pa naj bi se kitajske oblasti z njim lotile iskanja kakih 300.000 kriminalcev, ki se uspešno izogibajo prijetju.