Test prepoznave obraza voznikov v New Yorku neuspešen

Jurij Kristan

9. apr 2019 ob 20:30:19

Preizkus tehnologije za prepoznavo obraza med vožnjo na enem od newyorških mostov je dal prav spektakularno slabe rezultate, saj sistem niti ene osebe ni prepoznal z zadovoljivo stopnjo natančnosti.

Pred tremi leti je newyorški guverner Andrew Cuomo za obrambo pred teroristi posegel po tehnologiji za prepoznavo obraza. Po načrtu naj bi zlikovce lovili s kamerami, nameščenimi na cestninskih postajah na vpadnicah v Manhattan. Toda kakor kažejo prva testiranja, bodo inženirji še zelo švicali, preden bo kaj takega mogoče. Wall Street Journal je namreč izbrskal pošto, v kateri tamkajšnji Urad za transport ugotavlja, da so izsledki preizkusov na mostu Roberta F. Kennedyja iz lanskega leta obupno slabi, saj sistem ni uspel zanesljivo ("v okviru parametrov") prepoznati niti ene osebe.

Predvidevanja, da bo mogoče ljudi že zelo kmalu učinkovito prepoznavati skozi vetrobranska stekla ob znatni hitrosti, so se tako izkazala za preoptimistična. Laboratorij v Oak Ridgu je sicer dosegel solidne rezultate pri snemanju skozi steklo, toda ob nizkih hitrostih. Eksperiment v New Yorku kaže, da je prepoznava obraza še daleč od ravni, ko bi mogli poljubno zajemati podatke v množici različnih razmer ter identificirati posameznika v trenutku, ko pokaže svoj obraz. Današnje metode običajno delujejo le na pešcih, pa še takrat je treba uporabiti dodatne trike, da se oseba ustavi in pogleda naravnost v kamero.

Toda opisani neuspeh guvernerju ni vzel elana, kajti projekt nezadržno teče dalje, z montažo kamer tudi na drugi mostovih okoli Manhattna.