Porazni rezultati britanske policije pri prepoznavi obrazov

Dare Hriberšek

5. jul 2019 ob 21:01:22

Neodvisna raziskava, ki so jo opravili na Univerzi v Essexu, je pokazala, da je nedolžnih kar 81 % domnevnih osumljencev, identificiranih s pomočjo prepoznave obrazov, ki jo uporablja del britanskih policijskih uprav. Znanstveniki so obenem mnenja, da je celoten postopek zelo verjetno pomeni tudi kršenje temeljnih človekovih pravic. Metropolitanska policija se zato te dni sooča z ostrimi pozivi, naj preneha z uporabo nedelujoče tehnologije. Predstavniki policije pa na drugi strani, zaradi uporabe drugačne metodologije, trdijo, da se sistem zmoti le v enem od tisoč primerov.

Scotland Yard je raziskovalcem med lanskim junijem in letošnjim februarjem dovolil šestkrat uporabiti njihov sistem za prepoznavo obrazov. S kamerami na nosilnih drogovih so spremljali mimoidoče in jih primerjali z bazo posameznikov, ki jih iz tega ali onega razloga iščejo organi pregona. Sistem je zaznal 42 iskanih oseb, od katerih so jih policisti nato zaustavili 22, le osmerica slednjih pa je bila zares na katerem od iskalnih seznamov. So pa bili med njimi tudi taki, ki so s postopki med sodišči že zaključili.

Notranje ministrstvo in z njim policija sta se tako znašla na precejšnjem političnem prepihu, saj so njihove postopke zaradi slabe natančnosti in pomanjkanja transparentnosti skritizirali tako poslanci v parlamentu, še bolj pa informacijska pooblaščenka.

Neoface sistem, ki ga je britanskim policistom dobavila japonska družba NEC, se sicer uporablja tudi v nakupovalnih središčih, kjer z njim sortirajo obiskovalce po spolu, starosti in celo razpoloženju ter tudi na javnih prireditvah, kjer z njim skušajo vnaprej odkriti potencialne kršitelje javnega reda.