Prikrita uporaba prepoznave obraza na koncertu Taylor Swift

Jurij Kristan

15. dec 2018 ob 01:04:26

Varnostna služba glasbenice Taylor Swift je maja na koncertu v Kaliforniji za obrambo pred zalezovalci uporabila tehnologijo prepoznave obraza, ne da bi obiskovalce o tem obvestila. To je zadnji kamenček v mozaiku aferic, ki opozarjajo na pravno neurejenost področja v ZDA.

Po tem, ko smo skozi letošnje leto videli vrsto opozoril strokovnjakov za strojno učenje, da področje prepoznave obraza ni ustrezno urejeno in posledično predstavlja resno tveganje za vdor v zasebnost ljudi, prihaja do udejanjanja teh strahov v praksi. Miku Downingu iz svetovalnega podjetja Oak View Group je namreč pred dnevi "ušlo", da je varnostna služba Taylor Swift na majskem koncertu v kalifornijski Pasadeni prikrito uporabila prepoznavo obraza, da bi ujela morebitne pevkine zalezovalce. Na prizorišču so postavili kiosk, na katerem so vrteli video posnetke s koncertnih vaj, s čimer so dosegli, da so se obiskovalci vsaj za nekaj sekund zazrli v določeno smer. To je bilo dovolj, da jih je posnela skrita kamera, nakar so podatki romali v tisoče kilometrov oddaljeni "štab" v Nashvillu, kjer so obraze primerjali s tistimi iz podatkovne baze znanih zalezovalcev.

Kolikor je razvidno, Swiftova, oziroma njena varnostna služba, ni prekršila nobenega zakona - in ravno to je problem. Nejasno je na primer, kdo točno sedaj z zajetimi podatki upravlja, kaj bo z njimi storil in ali so zaščiteni pred zlorabami. V ZDA ima zgolj zvezna država Illinois zadovoljivo pravno urejeno področje takšne sorte biometričnih podatkov. Drugod je glede tega še Divji zahod.

Dogodek je prišel na plano le teden dni po opozorilu Microsofta, da ta tehnologija nujno potrebuje regulacijo, in poročilu združenja AI Now s podobnimi napotki. Optimizem lahko vliva včerajšnja objava Googla, da ne bo ponujal tovrstnega softvera skozi svoj Google Cloud, dokler se položaj pravno ne uredi. Črni raček zaenkrat ostaja Amazon, ki še vztraja pri zalaganju ameriških varnostnih služb s takšnim programjem. Prihodnje leto bo tako zelo pomembno za boj, da ZDA v tehnologiji nadzora ne postanejo druga Kitajska.