V Franciji je sabljanje s svetlobnimi meči uraden šport

Jurij Kristan

19. feb 2019 ob 20:48:06

Francoska sabljaška zveza je replike svetlobnih mečev iz Vojne zvezd priznala kot uradne pripomočke na svojih tekmovanjih in za takšne dvoboje pripravila posebna pravila.

Medtem ko skušajo mnogi klubi v klasičnih športnih panogah mlajšo generacijo privabiti z ustanavljanjem lastnih ešportnih ekip, so se v Francoski sabljaški zvezi izziva lotili malce drugače. Meču, sablji in floretu, ki so standardna orožja v profesionalnem sabljanju, so uradno pridružili svetlobni meč iz filmske franšize Vojne zvezd. Seveda gre za plastične replike in ne prava plazemska orožja - ker slednja pač še ne obstajajo in bi bila v praksi verjetno precej nevarna.

Ker so okoli tega zasnovali čisto prava tekmovanja, ima mečevanje z lahkimi sabljamiTM točno določen zbir pravil in točkovanja, podobnega standardnim dvobojem: največ točk prinesejo zadetki v trup in glavo, tisti v okončine manj in podobno. Kljub vsemu pa je dejavnost v določeni meri prilagojena filmskemu spektaklu: boji se vršijo ob šibkejši osvetljavi in tekmovalci morajo pri zamahu s konico meča obvezno seči za svoj hrbet, tako da so spopadi občutno bolj akrobatski kot klasični olimpijski.

Francozi so s tem pravzaprav zvito izrabili po svetu že močno razvito industrijo vojnozvezdnih igrač in pa društev, ki na razne načine razvijajo mahanje s svetlobnimi meči. Zato se jim tudi pri novačenju in šolanju profesionalnih inštruktorjev ne bo treba pretegniti.