Vložen patent za svetlobni tazer

N/A

6. apr 2011 ob 07:28:39

Pri podjetju Genesis Illumination so vložili patentno prijavo za svetlobno pištolo StunRay XL-2000, ki s kratkim in močnim snopom svetlobe začasno onesposobi tarčo. V primerjavi z električnimi tazerji deluje na precej večji razdalji (do 50 metrov), proti posamezniku ali manjši skupini, učinek pa traja dlje (tudi do 15 minut), in kar je še pomembneje, s sabo ne nosi rizika srčnega infarkta. Idelek je že na voljo na trgu in naj bi bil sprva namenjen zlasti policistom in službam za varovanje, pripravili pa so tudi večje različice za na vozila (crowd control) ali ladje (varovanje pred vkrcanjem piratov).

Učinek je podoben prehodu iz močno zatemljene sobe na direktno sončno svetlobo, s tem, da je precej hujši. Svetloba izvira iz žarnice z močjo 75 vatov, ki jo s pomočjo leče zgostijo v ozek in močan snop. Tarča otrpne in se nekaj časa ni sposobno orientirati, kar uporabniku-policistu omogoči, da jo obvlada brez uporabe strelnega orožja.

Človeško oko je sicer izredno prilagodljivo na svetlobo in temo, vendar za to rabi določen čas. Za prehod s temnega na svetlo (jutro) zadostuje par minut, v obratno smer pa je potrebno približno pol ure.