Nokia N95 - kaj sploh še ostane velikim?

Macketina

23. nov 2007 ob 16:52:22

Pristaši Appla ali ne, ne da se zanikati, da je iPhonu uspelo dodobra razburkati javnost in narediti nov statusni simbol. Zadovoljnih kupcev ni odvrnila ne visoka cena, ne vezava na specifičnega operaterja, kaj šele pomanjkanje določenih funkcionalnosti.

Apple je tako v svoj famozni iPhone vgradil več senzorjev, ki naj bi izboljšali uporabniško izkušnjo. Tako recimo telefon avtomatično izklopi zaslon, ko ga pritisneš k ušesu in tako varčuje z baterijo. Le-ta se ohranja tudi zaradi senzorja osvetlitve, ki dinamično spreminja nivo osvetlitve. Aparat pa tudi vedno ve, kako je obrnjen in na podlagi tega prilagaja orientacijo zaslona.

Nedolgo nazaj pa je v javnost pricurljala informacija, da ima podobni senzor tudi Nokia N95. Ni znano, kako jim je uspelo tovrstno stvar skriti pred lastniki mobilnika, razvijalci programskih rešitev in ostalimi navdušenci, zato bil je šok še toliko večji.

Vedelo se je, da senzor uporablja vgrajeni 5-megatočkovni fotoaparat, ki prilagaja postavitev slike. Senzor zaznava sicer le štiri glavne smeri (0,90,180,270 stopinj), kar je sicer manj kot športna Nokia 5500. Glavno presenečenje je bila novica, da je vgrajen tudi senzor pospeška.
Kako to izgleda v praksi, si lahko pogledate tukaj. Srečni lastniki pa si lahko program prenesejo od tukaj.

Vendar je to šele začetek. Kmalu po teh informacijah so se aktivno razvijati dodatne aplikacije, ki pa povečini še niso na voljo. Par primerov:
- Nokmote (podobno kot wiidaljinec),
- Rotate Me (obračanje zaslona),
- Shake Control (upravljanje predvajalnika),
- Lightsabre (imitacija svetlobnega meča) - prenos,
- Accelerinvaders (kultni Invaders) - prenos.