V 24 urah prodanih za pol milijarde dolarjev izvodov nove izdaje Call of Duty

Matej Huš

17. nov 2012 ob 09:16:04

V torek je izšla nova izdaja priljubljene prvoosebne streljačine Call of Duty. Deveta izdaja v franšizi nosi podnaslov Black Ops II in je neposredni naslednik istoimenske verzije iz leta 2010. Igra si je do danes pridobila skorajda kultni status in to prikazuje tudi prodaja. V prvih 24 urah po izidu so prodali za pol milijarde dolarjev kopij igre, s čimer je postavila svetovni rekord in prehitela lanski Call of Duty: Modern Warfare 3, ki je v enakem času zaslužil 400 milijonov dolarjev (lanski podatki veljajo le za ZDA in Veliko Britanijo, letos pa so vračunali celotni svet, a naj bi bila številka vseeno višja, četudi bi pogoje izenačili).

Letos največji uspeh je doslej beležil Halo 4, ki je v 24 urah prinesla 220 milijonov dolarjev. Primerjava seveda ni povsem pravična, saj je Halo 4 izšel le za Xbox, medtem ko je CoD: Black Ops II tudi za PlayStation 3 in seveda Windows, prihaja pa še verzija za Wii. Čeprav franšiza Call of Duty ostaja izredno popularna, pa se analitiki že nekaj časa bojijo, da navdušenje zlagoma plahni. Tako je lanska instalacija Modern Warfare 3 v prvih 24 urah sicer povozila predhodnike (za milijardo dolarjev pa je potrebovala 16 dni), a je bilo v daljšem časovnem obdobju potem prodanih manj kopij kot za Black Ops iz leta 2010.

Založnik Activision je tako previdno dejal, da se nadejajo, da bo Black Ops II vendarle presegel svoje predhodnike tudi dolgoročno. K odlični prodaji prvega dne pa je pripomogla tudi kampanja, saj so v 16.000 trgovinah po celem svetu pripravili polnočno odprtje, ki se ga je udeležilo več milijonov kupcev, v oglasih za igro pa je nastopal Robert Downey ml. Ob tem se je izvršni direktor Activisiona pohvalil, da je franšiza Call of Duty doslej prinesla več denarja od filmskih franšiz Harry Potter in Vojna zvezd, torej so dobre igre večja zakladnica od dobrih filmov. In prav franšiza je ključna beseda, saj ljudje ne kupujejo več izdelka Call of Duty, ampak vsakega novembra to znamko. Izvod igre stane 60 dolarjev (evrov).