Za današnjim dnem je zasebnost v Kaliforniji postala pravica

Dare Hriberšek

1. jan 2020 ob 15:42:36

V Kaliforniji je z današnjim dnem začel veljati zakon o zasebnosti potrošnikov, ki naj bi podobno kot evropski GDPR dal posamezniku v roke več vzvodov za odločanje o usodi lastnih podatkov. Zakon je pomembna sprememba v ameriškem dojemanju zasebnosti, zlasti, ker je del Kalifornije tudi srčika digitalne industrije, Silicijeva dolina. Po poročanju medijev je zaradi kompleksnega nabora novih pravil stanje tam podobno, kot je bilo pred poldrugim letom v EU, beri, trenutno vlada precejšnja zmeda.

Srž zakona bi lahko povzeli nekako takole: če vaše podjetje letno upravlja s podatki najmanj 50.000 prebivalci Kalifornije, potem jim mora pojasniti, kaj s temi podatki počne, prav tako jim mora dati možnost, da zahtevajo, da se z njihovimi podatki ne trguje, pa tudi možnost, da zahtevajo izbris vseh podatkov, ki se nanašajo na njih. Pomembne spremembe se nanašajo tudi na spremljanje spletnega prometa s pomočjo zunanjih storitev, take spletne strani bodo uporabniku morale ponuditi gumb "Ne dovolim prodaje mojih podatkov", ki po želji prepreči posredovanje podatkov tretjim osebam, seveda tudi oglaševalcem. V fizičnih trgovinah bodo morala biti izobešena natisnjena obvestila o zbiranju podatkov, uporabnikom pa bodo morali ponuditi najmanj dva načina, po katerih se lahko seznanijo s podatki, ki so bili zbrani o njih in zahtevajo njihov izbris. To je lahko bodisi brezplačna telefonska številka, elektronska ali navadna pošta.

Zadnje mesece tako mastno služijo svetovalci, ki pa večinoma prav tako ne zmorejo ponuditi enotne razlage novih pravil, tako je denimo sporna že sama definicija prodaje osebnih podatkov, zato podjetja, zlasti velika, ubirajo različne poti. Svojstven primer je Facebook, katerega predstavniki zase gladko menijo, da so na veljavnost zakona že pripravljeni, saj "Facebook ne prodaja osebnih podatkov", prav tako pa imajo uporabniki že nekaj časa na voljo orodja, s katerimi lahko dostopajo do svojih podatkov in jih po želji izbrišejo.

Oblasti naj bi zakon začele resno izvajati julija, a generalni tožilec je podjetja ob tem posvaril, da ne gre za nikakršno prehodno obdobje, v katerem kazni za kršitve ne bi smeli izrekati.