EU dobiva prve obrise svoje digitalne prihodnosti

Dare Hriberšek

19. feb 2020 ob 17:30:12

Evropska komisija (EK) je razkrila osnutke predpisov, ki bodo na ozemlju stare celine urejali upravljanje industrijskih podatkov, nadzirali uporabo umetne inteligence in ukorili ameriške tehnološke gigante. Paket je prvi v nizu prihajajočih zakonskih predlogov, ki bodo oblikovali digitalno prihodnost unije.

Predlogi se (resnici na ljubo precej ohlapno) nanašajo na gradnjo enotnega podatkovnega trga držav članic, kar naj bi v bodoče pomagalo vzpostaviti lastna velika tehnološka podjetja, ki bi zmanjšala zaostanek za ameriškimi in azijskimi. EU namreč ne skriva razočaranja, da je v prvi fazi digitalizacije precej zaostala, zlasti na področju storitev za končne potrošnike, denimo pri družbenih omrežjih, pametnih napravah in spletni prodaji.

Enotni podatkovni trg bi se tako naslanjal predvsem na doslej zbrane podatke, ki jih imajo večja podjetja, primeroma naštevajo nemški Siemens in francoski Alstom, vanj pa bi v naslednjih letih investirali še med 4 in 6 milijardami evrov, med drugim za podatkovne centre in oblačno infrastrukturo. Temu bi sledili še z manjšimi podatkovnimi "podtrgi" za posamezne veje industrije.

Med ukrepi, ki se nanašajo na podatke so še strožji predpisi glede migracije in uporabe podatkov preko meja unije, njihove združljivosti in standardov za posamezne veje industrije. Tu je seveda še ekološka komponenta, po kateri naj bi bili vsi podatkovni centri na ozemlju EU klimatsko nevtralni do leta 2030.

Velikim tujim spletnim platformam namerava EK postaviti pravila, s katerimi želi doseči, da te ne bi mogle več enostransko postavljati pravil za zbiranje in upravljanje uporabniških podatkov ter z njimi na ta način prekomerno služiti. Proti koncu leta lahko pričakujemo tudi razvpiti zakon o digitalnih storitvah, ki bo velika tehnološka podjetja prisilil k prevzemanju odgovornosti za dogajanje in vsebine na njihovih platformah. Prav tako bo regulacije deležno tudi področje umetne inteligence, strožja pravila bodo uperjena zlasti proti podjetjem, ki se s tem področjem ukvarjajo na področju zdravstvenega varstva, transporta in državne uprave.