Družba Mars One, ki je želela poseliti Rdeči planet, je bankrotirala

Jurij Kristan

12. feb 2019 ob 19:35:11

Nizozemska organizacija Mars One je leta 2012 dvignila dosti prahu z najavo, da želi postaviti človeško kolonijo na Marsu in podvig financirati pretežno z donacijami ter trženjem pravic za resničnostni šov, ki naj bi ga snemali na poti. Projekt je bil od vsega začetka na udaru hudih kritik, da je nerealen in meji na prevaro, zato ni presenetljivo, da je družba sredi januarja bankrotirala.

Večina je za idejo bržkone slišala pred štirimi leti, ko so precej bučno izbirali kandidate za enosmerno potovanje - med povsem običajnimi ljudmi. Izmed več kot 200.000 prijavljenih se je v ožji izbor prebila stoterica, v kateri je bil tudi Slovenec, sicer pa je šlo v veliki meri za umetnike in sanjače. Toda to je bila edina oprijemljiva zadeva, ki so jo Nizozemci izpeljali. Na risalni mizi je ostala tako zasnova postojanke na Rdečem planetu kot natančna strategija financiranja, ki je zaudarjala po neresnosti. Sleherni strokovnjak, ki je imel izkušnje z vesoljskimi tehnologijami in je vrgel oko na Mars One, je njihove zamisli milo rečeno raztrgal. SpaceX, pri katerem so nameravali najeti rakete, jim je hitropotezno dal košarico.

Projekt sta pravzaprav sestavljali dve entiteti: neprofitno združenje Mars One Foundation in pa komercialno podjetje Mars One Ventures. In to slednje so sredi januarja zaradi stečaja zaprli. Foundation še vedno obstaja in se po zatrjevanju njihove predstavnice za stike trudi idejo nekako peljati dalje, toda to je težko verjeti v luči dejstva, da kratkomalo nima več poglavitnega vira financiranja. Pošiljanja ljudi na drug planet pač ni možno izpeljati s krožkom, ki sredstva zbira z množicanjem, kader pa z javnim naborom. Obstajajo presneto tehtni razlogi, da ne NASA, ne Musk še nista pristala na Marsu z ljudmi - in verjetno še nekaj časa ne bosta.