V Vietnamu poškodovani trije podmorski kabli

Matej Huš

17. jun 2024 ob 18:20:09

Vietnam ima te dni težave z mednarodno povezljivostjo, saj so poškodovani trije od petih podmorskih kablov, ki državo povezujejo z ZDA, Evropo in Azijo. Vietnamska tiskovna agencija poroča, da to predstavlja resne težave pri zagotavljanju povezave do mednarodnega interneta. Skupna kapaciteta vseh petih kablov je v normalnih razmerah 62 Tb/s. Ni še jasno, ali so poškodovani kabli popolnoma neoperativni ali zgolj delno.

V Vietnamu imajo težave z internetno povezljivostjo večkrat. Letos je to že drugi delni izpad, lani pa je krajši čas odpovedalo vseh pet kablov. To pot so prizadeti kabli IA, ki je odpovedal v soboto, ter Asia Pacific Gateway (APG) in Asia-Africa-Europe-1 (AAE-1), ki sta že dlje časa poškodovana. Normalno pa delujeta AAG in SMW-3. Prav tako je aktivna še lokalna povezava (TVH) do Tajske in Hongkonga.

Vietnam seveda ni otok, zato tudi ob izpadu vseh petih kablov (oziroma šestih) preostanejo kopenske povezave, ki pa v normalnih razmerah nosijo manjši del prometa in niso sposobne prevzeti celotnega prometa.