Rusija se je (vnovič) uspešno odklopila od globalnega spleta

Dare Hriberšek

22. jul 2021 ob 17:30:59

Rusija je ponovno izvedla poskusno ločitev od preostalega svetovnega spleta, poroča tamkajšnji poslovni dnevnik RBC. Preskusni odklop je potekal med 15. junijem in 15. julijem, pri njem pa so sodelovali vsi veliki ruski ponudniki telekomunikacijskih storitev. Kako dolgo je bil t. i. RuNet tokrat dejansko izoliran od preostalega sveta, ni znano.

Rusija je zakon o suverenem spletu sprejela leta 2019, in sicer zaradi agresivne narave ameriške nacionalne strategije za informacijsko varnost ter zaradi strahov, da bi njihovo državo od zunaj nenadoma odrezali od svetovne omrežne infrastrukture. Tem razlogom so letos dodali še strah pred večjim informacijskim napadom. Zakon sicer vladi nalaga, da enkrat letno testno odklopi domači del omrežja in s tem preizkusi funkcioniranje največjega svetovnega intraneta brez dostopa do globalnega podatkovnega toka in DNS sistema. Lani so test zaradi izrednih razmer ob pandemiji COVID-19 sicer izpustili.

Podrobnosti delovanja takega omrežja niso znane, zakon pa od ponudnikov spletnih priključkov zahteva, da v tem primeru ves promet preusmerijo na nekaj strateških vozlišč, ki jih upravlja ruski regulator za komunikacije, Roskomnadzor. Ta vozlišča lahko obenem služijo tudi kot državni prisluškovalni aparat, saj so bili ponudniki spleta po zakonu prisiljeni kupiti tudi orodja za DPI oz. deep package inspection. Varuhi zasebnosti ter zagovorniki človekovih pravic so zaradi tega mnenja, da zakon omogoča omejevanje svobode izražanja in širjenja informacij na internetu ter da predstavlja pravno podlago za množični nadzor.

Iz Kremlja so izvedbo preizkusa potrdili, rezultate še evalvirajo, kljub temu pa so dodali, da je Rusija s tem pripravljena na morebitne tuje sankcije in delovanje kiberkriminalcev.