Facebook bo omogočil trajno brisanje poslanih sporočil

Matej Huš

7. apr 2018 ob 09:52:54

Le nekaj ur od razkritja, da lahko Facebookov prvi mož Mark Zuckerberg za nazaj briše svoja poslana sporočila v prejemnikovem poštnem predalu, je Facebook pod pritiskom javnosti sporočil, da bodo to možnost dobili vsi. Trenutno namreč poslana sporočila sicer lahko poizkusimo izbrisati, a bodo izginila le iz mape poslanih sporočil. Prejemnik jih bo še vedno imel, dokler jih ne izbriše sam. Za Facebookove vodilne pa veljajo drugačna pravila, saj lahko sporočila izbrišejo tako, da ta izginejo tudi pri prejemnikih. Ostanejo pa prejemnikovi odgovori, ki so nenadoma monologi. To ni presenetljivo, saj so Zuckerberga v preteklosti že lovila nepremišljena sporočila, ki si jih je izmenjeval - v posebej znamenitem je uporabnike označil za tepce.

Gre sicer za sporočila iz davnega leta 2010, a problema to ne spreminja. Facebook nekaterim dovoli več kot drugim. Facebook je to potrdil in dejal, da gre za varnostne ukrepe, ki so jih uvedli po vdoru v Sony Pictures leta 2014. Od tedaj so za svoje vodilne uslužbence dodali možnost omejenega hranjenja sporočil, kar ni nezakonito, pojasnjujejo. Podroben pregled je pokazal, da ne gre za enotno politiko, saj imajo nekateri uporabniki še vedno stara Zuckerbergova sporočila, drugi pa ne. Kaže, da jih je brisal selektivno.

Ker je Facebook te dni pod drobnogledom javnosti, so se hitro odzvali. Iz podjetja so sporočili, da možnost Unsend kmalu prihaja za vse. To naj bi se zgodilo v naslednjih nekaj mesecih, do tedaj pa Facebook ne bo brisal nobenih Zuckerbergovih sporočil, so obljubili. Četudi bodo pogoji za vse enaki, pa se postavlja vprašanje, ali je to prav. Je primerno, da imajo pošiljatelji možnost retroaktivno brisati svoja sporočila v prejemnikovih poštnih predalih?

Facebook Messenger sicer že sedaj omogoča zaščitene pogovore (Secret Conversation), kjer lahko nastavimo, kdaj se bodo sporočila samouničila. Toda to dejstvo je ob prejemu sporočila jasno predočeno prejemniku.