Facebook za 19 milijard dolarjev kupil WhatsApp

Matej Huš

20. feb 2014 ob 17:37:12

Facebook kupuje podjetje WhatsApp, ki skrbi za istoimensko aplikacijo za mobilno sporočanje. Zanjo bodo odšteli rekordnih 19 milijard dolarjev, od tega 12 milijard dolarjev v delnicah Facebooka, štiri milijarde dolarjev v denarju in tri milijarde dolarjev v delnicah z omejitvijo odtujitve (RSU). Če kupčija propade, recimo zaradi nesoglasja varuhov konkurence, bo Facebook plačal dve milijardi (pol v delnicah, pol v denarju) penalov.

WhatsApp je sila priljubljena aplikacija za hipno sporočanje na mobilnih telefonih, ki deluje praktično na vseh platformah (Apple, Android, Windows Phone, BlackBerry, Symbian, Nokia S40, Asha). Podjetje, ki zaposluje 55 ljudi, je uspelo ustvariti aplikacijo, ki zamenjuje klasična sms-sporočila in ima 450 milijonov mesečnih uporabnikov, od teh jo 70 odstotkov uporablja vsak dan. Facebook na svojem blogu pojasnjuje, zakaj je integracija WhatsAppa v podjetje Facebook smiselna. Obseg poslanih sporočil prek Whatsappa počasi dohiteva smse, najbolj impresivna pa je rast, saj WhatsApp vsak dan dobi skoraj milijon novih uporabnikov.

Zgodba se sicer bere skorajda pravljično. Brian Acton, eden izmed ustanoviteljev podjetja, je leta 2009 poizkušal dobiti službo v Facebooku, pa so ga zavrnili, in enako se je ponovilo tudi v Twitterju. Drugi soustanovitelj, Jan Koum, se je rodil in mladost preživel v Ukrajini v hudi revščini, potem pa sta z matero odpotovala v Mountain View, kjer je nekaj časa živel s socialno pomočjo. To je razlog, da sta pogodbo s Facebookom podpisala pred nekdanjo pisarno centra za socialno delo, kjer je Koum dobival bone za hrano. V trgovini z rabljenimi knjigami si je izposojal navodila za računalniške programe in opremo in sčasoma je postal zelo dober na tem področju. Leta 1997 je spoznal Actona, ki je delal pri Yahooju, in pol leta pozneje je Koum dobil službo pri Yahooju. Leta 2007 sta zapustila Yahoo, leto dni potovala po Južni Ameriki, se nato prijavila za zaposlitev v Facebooku in izvisela, ter nato ustanovila svoje podjetje WhatsApp za svojo aplikacijo. Ostalo je zgodovina.

V WhatsAppu poudarjajo, da se za uporabnike ne bo spremenilo nič. Aplikacija bo ostala ločena aplikacija, ki bo delovala neodvisno od Facebooka in brez reklam.